kip Stepinca

Stepinčev kip blagoslovio msgr. Mrzljak, blaženikovo kumče

Foto: Ljiljana Risek
Stepinčev kip blagoslovio msgr. Mrzljak, blaženikovo kumče
07.12.2010.
u 11:35
Odak: Stepinac, vezan lancem, metafora je povijesnog odnosa prema Hrvatima, koje se uvijek, u nacionalnom i vjerskom smislu, htjelo sputati i svezati
Pogledaj originalni članak

- Blaženi Alojzije Stepinac u Lepoglavi je tamnovao punih pet godina, a potom je potajice odveden u doživotni kućni pritvor u Krašiću. O tome da je kaznu proveo u patnji i mučeništvu, pokazuje i izvještaj tadašnje zatvorske uprave o nadbiskupovu ponašanju, u kome stoji da je „bio lošeg vladanja i nedisciplinovan, skroz negativan u političkom pogledu, govorio je da nije ništa kriv, a pri tome je iz njega izbijala mržnja“. No, povijest je o Stepincu već dala drukčiji sud, a njegov primjer treba biti poticaj svim vjernicima da se u svakodnevnom kršćanskom životu isplati prolaziti kroz teškoće i patnje s vjerom da nas Bog nije zaboravio ni ostavio.

    To je na velikom misnu slavlju u Lepoglavi, priređenom u povodu 50. obljetnice smrti bl. Stepinca i na dan kad je blaženik prije 59 godina izašao iz lepoglavskog zatvora, brojnim okupljenim vjernicima na misi u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije poručio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak. On je potom ispred crkve blagoslovio kip Stepinca, rad akademskog kipara Anđelka Odaka iz Zagreba. Okupljenom mnoštvu obratio se i domaći župnik vlč. Andrija Kišiček:

- Nadbiskup Stepinac uz jako je milicijsko osiguranje, u velikoj tajnosti, odveden iz zatvora u kućni pritvor. Gotovo 60 godina kasnije, uz pavlinsku crkvu, blizu zatvora u kojemu je započeo svoje mučeništvo, njemu u čast otkrivamo veličanstveni spomenik. Ponosni smo što kip blagoslivlja biskup Mrzljak, koji je krizmano kumče blaženog Stepinca – naglasio je vlč. Kišiček te zahvalio anonimnom donatoru koji je pokrio troškove izrade brončanog kipa. Izražavajući radost postavljanjem Stepinčeva kipa, gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je da, uz svoju bogatu kulturno-povijesnu tradiciju, Lepoglava ima i drugu, tamnu stranu.

- Ona je bila i mjesto ljudskih stradanja, patnje i boli. I  Stepinac je bio dio toga, velik u patnji, još veći u opraštanju – rekao je Škvarić. Prigodne misli lepoglavskih učenika o blaženikovu životu pročitali su mladi, a narodu se obratio i sam autor, Anđelko Odak.

- Stepinac, vezan lancem, metafora je povijesnog odnosa prema Hrvatima, koje se uvijek, u nacionalnom i vjerskom smislu, htjelo sputati i svezati – poručio je Odak i dodao da je spomenik zamislio kao simbol hrvatske povijesti u širem kontekstu.

 

Lepoglava čuva Stepinčev drveni oltar

 

- Premda je bio u zatvoru i odvojen od naroda, Stepinac nikad nije bio izbačen iz misli i sjećanja naroda i Crkve, a tako je i danas – naglasio je msgr. Mrzljak i podsjetio da lepoglavska crkva još čuva drveni oltar sv. Josipa za kojim je Stepinac u zatvoru svakog dana slavio euharistiju. Svečanosti blagoslova pridružili su se i vatrogasci, Limena glazba, KUD Lepoglavski pušlek, čipkarice, Zrinski garda i mnogi drugi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.