štednja

Štede i oni: Europarlamentarci sami sebi zamrznuli dio primanja

Foto: Reuters/PIXSELL
Štede i oni: Europarlamentarci sami sebi zamrznuli dio primanja
17.02.2012.
u 21:43
Osim zamrzavanja doplatka, odlučeno je i da će se ograničiti putni troškovi.
Pogledaj originalni članak

Zastupnici u Europskom parlamentu sami su sebi zamrznuli dio primanja, a u želji da postanu primjer štedljivosti prvi put su podržali ideju da se izradi studija isplativosti zasjedanja Europarlamenta u dva grada. Europski parlament jedinstven je po tome što ima u dvije sjedišne zgrade u dva grada, Bruxellesu i Strasbourgu. Za taj amandman, u kojem se navodi da bi "prava i najveća ušteda mogla biti postignuta kad bi postojalo samo jedno sjedište Europskog parlamenta", glasalo je 329 zastupnika, 223 je bilo protiv, a 23 suzdržanih.

Ta ideja tek se treba analizirati, ali europarlamentarci su već sada uveli nešto manje, ali ipak uštede. Raspravljajući o svom proračunu za 2013., donijeli su odluku da on ne smije biti povećan osim za stopu inflacije. Zamrznut je - dakle nije smanjen, već se neće povećavati - iznos tzv. doplatka koji svaki zastupnik dobiva u svrhu boljeg zastupanja interesa svojih birača. To nije plaća, odnosno zastupnik to ne bi smio trošiti u privatne svrhe nego na, primjerice, zapošljavanje suradnika koji za njega rade na terenu u izbornoj jedinici. Ali zabilježene su zlouporabe u kojima su zastupnici stavljali dio tog doplatka u svoj džep.

Osim zamrzavanja doplatka, odlučeno je i da će se ograničiti putni troškovi.

"U ovo doba štednje, proračun EU treba protresti i restrukturirati, treba se riješiti neefikasnosti i rasipanja novca. Zastupnici Europskog parlamenta moraju predvoditi taj put tako što će otkriti i provesti važne uštede", rekao je George Lyon, zamjenik predsjednika Odbor za proračunska pitanja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
22:04 17.02.2012.

Ne bi bilo loše i da sebe zamrznu za idućih 10 godina.

AU
autoritet
23:52 17.02.2012.

kaj? Neće dobivati 20000 eura nego samo 19? jadnici

K1
k1milica
09:15 18.02.2012.

vis ima i postenijeh ljudi ........