Kobna igra

Starijeg dječaka ubio hicem iz zračne puške

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Starijeg dječaka ubio hicem iz zračne puške
09.03.2016.
u 23:03
Istražitelji su posumnjali u priču da se dječak ozlijedio kad je pao s romobila
Pogledaj originalni članak

Devetogodišnji dječak J. V. iz okolice Đurđenovca nehotice je ustrijeljen iz zračne puške te je ubrzo potom preminuo u ponedjeljak popodne. Da tragedija bude veća, pušku je u rukama u kobnom trenutku, otkrivamo, držao godinu dana mlađi član obitelji. Osmogodišnjak vjerojatno nije bio svjestan zastrašujuće opasnosti koja im je prijetila.

Puška u dječjim rukama

Stravična nesreća potresla je cijelu obitelj koja je, htijući zaštititi mlađega člana, kazala mještanima, ali u prvi mah navodno i policiji kako je nesretni dječak pao s romobila i pri padu se ozlijedio o oštar predmet. No obdukcija je pokazala pravi uzrok smrti. Policija ni danas nije željela iznositi baš nikakve detalje o ovom slučaju.

– Možemo samo potvrditi da je riječ o nasilnoj smrti, izvidi još traju – kratko nam je kazao Vlado Krznarić, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

– Izvidi su tajni jer je riječ o djetetu. Kada sve okončamo, izvijestit ćemo javnost – zaključio je Krznarić. Zbog stroge tajnosti nejasno je i kako se zračna puška našla u rukama osmogodišnjaka. Ni Državno odvjetništvo ni policija, stoga, ne daju naslutiti hoće li biti podnesena ikakva kaznena prijava i protiv koga. Pokrene li se postupak za kaznenu odgovornost, pravna je praksa takva da će najvjerojatnije odgovarati roditelji dječaka u čijim je rukama puška opalila.

O tome što se točno dogodilo, ožalošćena rodbina danas nije mogla govoriti.

Adekvatno čuvanje oružja

– Pao je s romobila i umro – rekla nam je uplakana žena koju smo zatekli pred vratima mališanova doma. Na kući se vijori crna zastava, ispod nje gore svijeće. Tri njegova brata bez riječi, zamišljena, stoje na dvorištu.

– Nemamo vam što reći – dodao je mlađi muškarac. Kako je obitelj kazala suseljanima i ranije medijima, mališan se igrao romobilom, a odjednom su začuli krik i vidjeli ga kako leži na tlu. Dotrčali su baka i tata, a mališan se navodno požalio baki kako ga boli u prsima, no nisu vidjeli nikakve ozljede. Ponijeli su ga prema automobilu, kako bi ga odvezli u bolnicu, a tad je stigla i Hitna pomoć. No dječak je umro, kako su rekli, ocu na rukama.

– Čuli smo da je pri padu s romobila vjerojatno slomio rebro koje je probilo pluća i izazvalo unutarnje krvarenje, ne znamo detalje – govori nam jedan mještanin.

Iz izvora bliskih istrazi doznajemo kako je postojalo više verzija ovoga događaja, no istražitelji su na koncu ostali pri onoj sa zračnom puškom.

Obitelj se u okolicu Đurđenovca doselila iz Bosne i Hercegovine nakon rata, a preminuli dječak ima tri brata. Mališan je danas pokopan na groblju u Đurđenovcu. Kad god se dogode slične tragedije, policija upozorava javnost na nužnost adekvatnog čuvanja oružja. Stradavanja, pak, nisu rijetka. U igri karabinom desetogodišnjeg je dječaka iz Babine Grede usmrtio godinu dana stariji prijatelj u svibnju 2010.

Baranjci se još sjećaju tragedije iz 2002. kada je troipolgodišnji dječačić dohvatio s kauča očev službeni, policijski pištolj i nehotice usmrtio majku.  

>> Tragedija kod Đurđenovca: Devetogodišnjak poginuo pri padu s romobila 

>> Majka mislila da je dječaka ostavila u vrtiću, a zaboravila ga u autu gdje je umro od vrućine

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

SC
schwertransport
09:04 10.03.2016.

Neka se oglase sada oni roditelji cija djeca pucaju iz puske, pistolja, voze aute, traktore i td.

RH
renato.habek
06:27 10.03.2016.

Novinarska nagadjanja -dajte pustite policiju da radi svoje i da ljudi u miru pokopaju djete...

PF
Peregrine Falcon
18:19 10.03.2016.

Jadni klinci... Sućut obiteljima. Nije vrijeme za neko pametovanje, a osobito od čovjeka iz drugih vremena kad su klinci nosili zračne puške okolo (ali vjerojatno slabije nego danas), ali uistinu bi klinci smjeli tako nešto dobiti u ruke samo pod nadzorom i da gađaju mete a ne slučajno ljude i životinje. Ista stvar vrijedi za vožnju automobila, kamiona, traktora i radnih strojeva...