Pojeo kozu

Stanovnici crikveničkog zaleđa u strahu zbog medvjeđe najezde

Foto: Anton Ficko/VLM
medvjed (1)
Foto: Anton Ficko/VLM
medvjed (1)
Foto: Anton Ficko/VLM
medvjed (1)
03.09.2013.
u 14:55
O napadu medvjeda na kozu D. Klarić je obavijestio i lovce i načelnika Vinodolske općine Ivicu Crnića
Pogledaj originalni članak

Kada medvjed jednom zakolje i osjeti krv, nitko više ne može biti siguran da to neće ponoviti, kaže Damir Klarić iz sela Benkovići na području Drivenika u crikevničku zaleđu. Njemu je krajem prošlog tjedna po danu, između 8 i 11 sati na samo 100-tinjak metara od kuće medvjed zaklao kozu, odvukao ju oko 200 metara dalje i ondje ju, nakon što joj je pojeo iznutrice i crijeva prekrio granjem i zemljom.

- Kao i svaki dan, 12 koza koliko ih imamo pustili smo da brste iznad kuće. S njima su bila i dva psa, ali ni po čemu nismo znali što se ondje događa, jer ni od koza niti od pasa nismo čuli glasa, nego smo, kada su se koze vratile ustanovili da jedne nema. Dali smo se u potragu i oko 100 metara od kuće našli smo dosta krvi. Slijedili smo trag krvi da bi 200 metara dalje naišli na jeziv prizor. Pod granjem i zemljom ležali su ostaci naše jednogodišnje koze koja je bila u komadima, bez crijeva i iznutrica koje je medvjed ubojica odmah pojeo. Očito je da si je medvjed pripremio obrok za kasnije, nakon što se meso ucrva i, zaista, odlaskom na isto mjesto nakon dva dana ustanovili smo da od koze ništa nije ostalo, ispričao nam je D. Klarić. Iako ga nije vidio, siguran je da je riječ o medvjedu zato što je bezbroj puta na stjenjaku iznad kuće vidio medvjede i medvjedice s mladima, pa čak ih uspio i fotografirati mobitelom.

Kuća D. Klarića u kojoj žive i njegova majka, te supruga i troje školaraca nalazi se manje od 300 metara od županijske ceste Rijeka - Drivenik - Crikvenica. U blizini je i Tribaljsko jezero, pa je to omiljeno izletište i šetnica domaćih ljudi i turista. Radi sigurnosti svih njih D. Klarić misli da je krajnje vrijeme za poduzimanje odlučne akcije, tim više što se prema procjenama lovaca u Vinodolu naselilo bar 30 medvjeda, bezbroj divljih svinja, a odnedavno se u blizini kuća čuje i glasanje čaglja. O napadu medvjeda na kozu D. Klarić je obavijestio i lovce i načelnika Vinodolske općine Ivicu Crnića.

- Dugi niz godina upozoravam na problem alohtone divljači, koje je sve više i čini štetu domaćem stanovništvu, te im predstavlja i potencijalnu opasnost. Tom problemu sada valja pridati osobit značaj, jer je medvjed posegnuo za živim grlom. U tom smislu, lovačka udruga Medviđak koja se nalazi na tom području već je poduzela aktivnosti praćenja i kada se zadovolje svi zakonski uvjeti rješit će slučaj odstrjelom, rekao nam je I. Crnić.

>> Uhvatila ga kamera: Medvjed ukrao kontejner s hranom iza restorana

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.