Izbori u Vukovaru

Stanimirović: HDZ je opet kažnjen od birača

Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
'UNUTRASNJA 06.02.2011. VUKOVAR -Zeljko Sabo na glasackom mjestu Branimir Bradaric/Vecernji list'
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
'UNUTRASNJA 06.02.2011. VUKOVAR - neki od grafita koji su se pojavili prosle noci Branimir Bradaric/Vecernji list '
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
'UNUTRASNJA 06.02.2011. VUKOVAR - neki od grafita koji su se pojavili prosle noci Branimir Bradaric/Vecernji list '
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
'UNUTRASNJA 06.02.2011. VUKOVAR - neki od grafita koji su se pojavili prosle noci Branimir Bradaric/Vecernji list '
06.02.2011.
u 18:17
Rezultati pokazuju da će sastav Gradskog vijeća biti gotovo identičan onome raspuštenom
Pogledaj originalni članak

Niti u jednom trenutku nisam ni sumnjao u Vukovar i Vukovarce. Bio sam siguran u pobjedu i to su rezultati samo i potvrdili. Pobijedili smo uvjerljivo, a nije im pomogla ni sva svita ministara i potpredsjednika Sabora koji su dolazili kako bi im dali podršku, prvi je komentar gradonačelnika Vukovara i nositelja izborne liste SDP-HNS Željka Saboa poslije današnjih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Vukovara.

Prema rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva koalicija SDP-HNS dobila je 36,43 posto glasova, koalicija HDZ-HSS 25,35 posto, SDSS 14,65 i HSP dr. Ante Starčević 14,65 posto i one će i sačinjavati Gradsko vijeće. U vijeću će sjediti 11 članova koalicije SDP-HNS, 7 članova koalicije HDZ-HSS, 4 iz SDSS-a i 3 iz HSP dr. Ante Starčević. Njima će se pridružiti još pet članova iz redova srpske nacionalne manjine kako bi u vijeću bilo devet srpskih vijećnika što je precizirano Sttautom grada.

– Ovi rezultati pokazuju i da su Vukovarci zadovoljni rezultatima rada mene kao gradonačelnika i SDP-a. I ovom prilikom ja pozivam sve stranke da sjednemo i krenemo zajedno raditi za boljitak Vukovara u koji su se svi pozivali tijekom izborne kampanje, istakao je Sabo.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a i nositelj izborne liste koalicije HDZ-HSP Damir Barna rekao je da je njegova lista ostvarila otprilike isti rezultat kao i na prošlim redovnim lokalnim izborima.

– Iznenadio nas je velik odaziv birača. Naša lista je ostvarila preko 3.000 glasova što je solidan rezultat. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati i tko će imati većinu u vijeću, rekao je Barna.

Iako su osvojili manje od 15 posto glasova SDSS je na neki način pobjednik ovih izbora. Naime, lista koju je predvodio Vojislav Stanimirović ostvarila je gotovo duplo bolji rezultat nego na prošlim izborima i bez njih će biti gotovo nemoguće sastaviti većinu u vijeću.

– Zadovoljni smo rezultatom koji smo ostvarili koji pokazuje da se naš rad na terenu isplatio. Nismo razmišljali što ćemo i kako dalje ali znamo da koalicija na državnoj razini nije obvezujuća za Vukovar. HDZ je opet kažnjen od birača radi nekih praktičnih stvari koji nisu odradili, poput otkupa stanova i slično, a što su morali. SDSS je pak izgubio barem jedno vijećničko mjesto radi brojnih srpskih lista na izborima, rekao je Stanimirović.

Rekordnih 16 lista

Svih 16 biračkih mjesta u Vukovaru u nedjelju točno u 7 sati otvoreno je zbog glasovanja na izvanrednim izborima za Gradsko vijeće. Prema službenim podacima Gradskog izbornog povjerenstva, do 10 sati biračkim mjestima pristupilo je 7,62 posto birača, ili 2491 građanin.

Iako na izborima sudjeluje rekordnih 16 izbornih lista najveća borba se ipak očekuje između koalicija HDZ-HSS i SDP-HNS koje žele većinu u Gradskom vijeću. Upravo radi toga izbori u Vukovaru na neki način su i test snage i popularnosti dvije vodeće stranke u Hrvatskoj u ovoj izbornoj godini. HDZ, opterećen brojnim aferama na državnoj razini i nakon izabranoga novoga vodstva u Vukovaru, želi pobjedu što očekuju i u SDP-u koji su do raspuštanja bili najbrojniji u vijeću a i od prošlih lokalnih izbora prvi put imaju i gradonačelnika. Uz HDZ i SDP prema prognozama u Gradsko vijeće ući će i SDSS te vrlo vjerojatno HSP dr. Ante Starčević i HSP dok bi uspjeh drugih za sve bio veliko iznenađenje.

Uništavanje plakata

Izborima u Vukovaru veliku važnost dale su sve stranke tako da su grad heroj proteklih dana pohodili gotovo svi stranački čelnici. Vukovarski izbori ostat će zapamćeni i po vrlo prljavoj kampanji koje su vodile neke stranke tako da su birači bili svjedoci raznih optužbi, neargumentiranih izjava, kidanja i uništavanja suparničkih plakata, ali i pojave raznih protuplakata, za koje nitko ne želi preuzeti odgovornost.

U noći pred izbore vukovarska četvrt Borovo naselje išarana je desetinama ćiriličnih grafita koji prozivaju prije svega SDSS i nazivaju ih izdajicama i sramotom srpskoga naroda. Mnogi su mišljenja da je način kampanje u Vukovaru samo uvod u sve ono što nas čeka na skorim parlamentarnim izborima. 

Hrvatska Vlada raspustila je Gradsko vijeće Vukovara 8. prosinca 2010. godine radi toga što ono niti godinu i pol od održavanja lokalnih izbora nije do kraja konstituirano.

Naime, u vijeću je participiralo osam vijećnika srpske nacionalnosti iako je srpska manjina stekla pravo i na devetoga, a koji do početka prosinca nije verificiran.

Zanimljivo je i da se nitko ne tereti radi ovoga propusta niti spominju bilo kakve sankcije a radi čega će gradska blagajna biti lakša za oko pola milijuna kuna.

HDZ je podržao tu odluku hrvatske vlade smatrajući je ispravnom dok su u SDP-u mišljenja da je razlog svega želja vladajućeg HDZ-a da preuzme većinu u vijeću koju su počeli gubiti, a što se pokazalo kroz više glasovanja o raznim točkama dnevnog reda.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 439

OB
-obrisani-
20:31 06.02.2011.

luena1 i.p na e-meilu.

OB
-obrisani-
18:57 06.02.2011.

luena1 PITANJE: Kako rastu VRBE oko DUNAVA?

CO
cobraflok
10:30 07.02.2011.

sve sami domoljubi i mi bi trebali biti radi toga sretni, jer su nas pokrali, ali mi isključivo za naše dobro, bacili u kojekakva ropstva, a mi budale koje ne znamo da je to za naše dobro