Pao broj Srba

Srđan Kolar o rezultatima popisa stanovništva za Vukovar: 'Ovo je porazno, ali i očekivano'

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Dogradonačelnik Vukovara Srđan Kolar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Dogradonačelnik Vukovara Srđan Kolar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Dogradonačelnik Vukovara Srđan Kolar
22.09.2022.
u 12:42
Rezultat je prije svega porazan, ali očekivan. Tijekom proteklih deset godina učinjeno je sve da se što više Srba iz Vukovara i okolnih sela iseli. Bilo je tu ekonomskih razloga ali i drugih metoda poput nemira, napada na učenike, stalne psihoze… – kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar.
Pogledaj originalni članak

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, koji su i konačne brojke Popisa stanovništva, broj Srba u Vukovaru pao je ispod 33 posto. Naime, Popis iz 2011. godine pokazao je kako u Vukovaru živi 34,87 posto Srba dok je posljednji popis pokazao da u Vukovaru trenutno živi 29,73 posto Srba. Podsjećamo kako je nakon objave službenih rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine došlo do primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je predviđao uvođenje dvojezičnih natpisnih ploča. S tim se i krenulo u rujnu 2013. godine, kada su ranim jutarnjim satima postavljene dvojezične ploče na nekim državnim ustanovama, poslije čega je došlo do nemira i razbijanja ploča.

- Rezultat je prije svega porazan, ali očekivan. Tijekom proteklih deset godina učinjeno je sve da se što više Srba iz Vukovara i okolnih sela iseli. Bilo je tu ekonomskih razloga ali i drugih metoda poput nemira, napada na učenike, stalne psihoze… Ne smijemo zaboraviti niti stambenu politiku u okviru koje su stanove, pod obrazloženjem kadrovskih ili slično, dobivali osobe koje nisu nikada niti kročile u Vukovar dok domaći ljudi, među kojima i Srbi, i danas čekaju na listama. Rađeno je planski da se dođe do ovakvog rezultata – kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar.

Ukazuje i kako je tijekom popisa stanovništva zabilježeno niz nepravilnosti od strane popisivača koji su građanima postavljali pitanja kakvih nema u popisu. Neka od njih su i „gdje si bio 1991. godine?“. Imaju zabilježene i slučajeve da se građanima koji su se izjasnili kao pravoslavci govorilo da nisu Srbi.  

Video - Državni zavod za statistiku objavio konačne rezultate Popisa 2021. Smanjio se broj katolika, a ima nas 413 tisuća manje!

 

Kaže i kako popis pokazuje da je iz Vukovara iselila jedna petina stanovništva što samo govori kakva je dalja budućnost grada. Po riječima Kolara svi ti rezultati su zapravo poraz jedne politike koja se ustremila ne samo na vukovarske Srbe nego i druge građane koji nisu željeli živjeti u okruženju kakvo je u Vukovaru.

- Kako god sada je broj Srba u Vukovaru pao ispod 33,33 posto što je i bio cilj. Ponavljam kako je to bila smišljena i planska politika. Mi kao SDSS tu sada ne možemo ništa. Nismo mogli ni kada nas je po službenim podacima bilo 34,87 posto jer ni tada većinu prava nismo mogli ostvariti, a država je šutjela. Niti dana na institucijama kao što su policija, općinski i županijski sud, općinsko i županijsko državno odvjetništvo, a koje treba da provode zakone, nema dvojezičnih natpisnih ploča. Nadam se kako će ova brojka vukovarskih Srba donijeti miri i prosperitet te „vjerujem“ kako će konačno u Vukovar doći blagostanje i da su sada svi problemi Vukovara i Hrvatske riješeni kada je broj Srba pao ispod jedne trećine – rekao je Kolar.   

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SP
Stari panj
13:17 22.09.2022.

Iseljena su cijela hrvatska sela u Slavoniji iz ekonomskih razloga. Ako mislite da ćemo plakati za par postotaka Srba u Vukovaru, bojim se da ćemo vas razočarati.

DA
dalmatimun
14:23 22.09.2022.

kolar pa srbin??????

Avatar uputnik
uputnik
15:09 22.09.2022.

Nisu se sjetili trojnog državljanstva.