novi prosvjed

Sporazum nije ispoštovan, mljekari će 11. lipnja ponovno na ulice

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sporazum nije ispoštovan, mljekari će 11. lipnja ponovno na ulice
28.05.2012.
u 12:21
"Ministar Tihomir Jakovina izvarao nas je i nije održao svoju riječ", tvrde mljekari
Pogledaj originalni članak

Mljekari će, ne ispoštuju li se njihovi zahtjevi, 11. lipnja ponovno izići na ulice. Najavila je to danas Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, a zbog "nemara hrvatske Vlade i Ministarstva poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a naročito proizvođače mlijeka".

– Cijena mlijeka na europskom tržištu vrlo je niska i da bi proizvođači mlijeka mogli opstati, potrebno je smanjiti vrlo visoke ulazne troškove proizvodnje koji iz dana u dan rastu, a cijena mlijeka ih ne prati. Upravo reprogrami kredita i smanjenje ulaznih troškova bili su obećani u sporazumu koji smo potpisali u veljači, ali nas je ministar Tihomir Jakovina izvarao i nije održao svoju riječ. Apsolutno ništa nije odrađeno od onoga što je bilo dogovoreno sporazumom. Proizvođači mlijeka u vrlo su teškoj situaciji i bez brzih interventnih mjera neće moći izdržati još koji mjesec – navode u priopćenju.

Država ih je, kažu, nagovarala da založe svoju imovinu i da podižu visoke kredite za izgradnju skupih farmi, moderne mehanizacije i muzne opreme te im je unazad nekoliko godina okrenula leđa. Nitko nije mogao podići kredit bez investicijskog plana, elaborata koji su potpisale Selekcijske i Savjetodavne službe, koje su garantirale cijenu od 3,70 kuna po litri u idućih 10 godina, odnosno za vrijeme trajanja kredita. Osim toga, u investicijski plan bili su uključeni i podaci o broju proizvedene teladi i junica u razdoblju kredita te poticaji po junici i teletu, kojih sada nema.

Država je proizvođačima uskratila mnogo stvari, koje je jamčila svojim potpisom te su upravo zbog toga danas proizvođači mlijeka u velikim problemima. Zbog navedenog traže hitnu isplatu poticaja za mlijeko, puni iznos poticaja po muznoj kravi, smanjivanje ulaznih troškova svim poljoprivrednim proizvođačima te isplatu kapitalnih ulaganja do 50 posto.

– Tražimo od države odštetu za sve proizvođače mlijeka, naročito za one koji su ostali bez svoje imovine i koji su, ne svojom krivicom, ostali bez farmi te tražimo od svih političkih opcija da se u Saboru donese zakon za odštetu proizvođačima mlijeka zbog opstanka sela i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – zaključuju mljekari.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

IV
Ivo34575
12:47 28.05.2012.

Država ih je, kažu, nagovarala.. Vi uopće niste sami po sebi sposobni funkcionirati bez države i državnih poticaja. To je vaš problem.

BI
Biker
12:58 28.05.2012.

Ovo je nemoguce od tih poljoprivrednika i mlekara , toliko su pokupili od drzave poticaja , a sve na racun poreznih obaveznika koji placaju tak i tak vec skupu cijenu mlijeka , koje nije kvalitetna, pogledajte im stale i cime hrane stoku , koncentratima i ko zna kakovim otrovom samo da dobiju cim vise mlijeka ... pogledajte Austrikjske krave sve su na ispasi vani po planinama i imaju kvalitenije mlijeko i zdravije od nasih jos je i jeftinije... Nasi poljoprivredni pobunjenici traze za poticaje a njima kupuju skupe aute i stanove po moro ... Treba to seljacku bandu rastjerat i nista im nedat , neka pocnu vec jedno radit i zaradjivat novac a ne cekat od drzave poticaje ....

IN
InfoMan
13:23 28.05.2012.

Nisam poljoprivrednik ali ono sto znam je slijedece: 1. u Austriji su puno manje kamate na kredite, banke se ponasaju kao savjetnici dok su kod nas striktno orijentirane na ubiranje novca 2. vani te drzava ne pljacka i dere po svim mogucim pitanjima dok \"nasa\" drzava jedino gleda kako da uzme sto vise novaca 3. u vecini slucajeva (koliko je meni poznato) drzava NIJE ispostovala dogovor 4. najveci dio poticaja dobija Agrokor kojemu se oprastaju svi dugovi, davanja i kriminal (npr Belje) 5. zadnjih 20 godina vlast radi samo na jednom cilju - unistavanje svega hrvatskog, od poljoprivrede preko industrije do stanovnistva