ZGROŽENI ZLOČINOM

Splitski SDP o ubojstvu žene: Treba nam prikladno sklonište za žrtve nasilja i građanski odgoj

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Splitski SDP o ubojstvu žene: Treba nam prikladno sklonište za žrtve nasilja i građanski odgoj
01.12.2021.
u 00:01
Pozivajući se na službene podatke MUP-a, napominju da je u zadnjih godinu dana evidentirano 40 posto više prijava za obiteljsko nasilje u cijeloj zemlji, a na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske čak 45 posto više
Pogledaj originalni članak

Eleonora Mandić, potpredsjednica splitskog SDP-a oglasila se povodom tragičnog događaja koji se dogodio danas u trgovačkom centru Lidl. U priopćenju ističe da smo samo nekoliko dana nakon Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama svjedoci brutalnog ubojstva žene od strane bivšeg partnera i to na njezinom radnom mjestu.

"Kao potpredsjednica SDP-a Split i kotarska vijećnica iz Splita 3 na čijem se području i dogodio ovaj podmukli zločin zgrožena sam nad ovim činom nasilja. Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, a najvažnije od tih prava je pravo na život. Obitelj bi trebala biti kamen temeljac društva, ali istovremeno može biti jedno od najopasnijih mjesta za život. Većina nasilja u obitelji je i dalje nevidljiva, skrivena i događa se unutar četiri zida. Veliki broj žena prisiljen je šutjeti, zbog socijalnih ili nekih drugih razloga", navodi Mandić.

Pozivajući se na službene podatke MUP-a, napominje da je u zadnjih godinu dana evidentirano 40 posto više prijava za obiteljsko nasilje u cijeloj zemlji, a na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske čak 45 posto više.

"Ovo je ozbiljan problem u našem društvu. Ratificirali smo Istanbulsku konvenciju koja govori o različitim oblicima nasilja nad ženama i djevojčicama. Koliko je ona mrtvo slovo na papiru dokazuje broj ubijenih žena u zadnje dvije godine. Smatram da država ne koristi sve resurse koje ima na raspolaganju u zaštiti žena, ali i u prevenciji nasilja nad ženama. Svi mi imamo odgovornost prijaviti nasilje. Na taj način možemo spasiti nečiji život. U Hrvatskoj trenutno djeluje samo 25 skloništa za žrtve nasilja - ovo je porazna brojka!", ističe Mandić.

Dodaje da ju frustrira činjenica da u Splitu imaju samo Caritasovo sklonište za žrtve nasilja koje ima mjesta samo za 12 osoba.

"Iako su nam skloništa prijeko potrebna, smatram da je to samo „gašenje požara“ te da je za rješavanje ovoga problema prijeko potrebno cijelo društvo učiniti osjetljivijim na taj problem. Prvi korak je uvođenje Građanskog odgoja u splitske i sve hrvatske škole, zbog toga što o toleranciji i rješavanju svih problema bez nasilja trebamo učiti od najranije dobi kako bi se protokom vremena nasilje nad ženama potpuno iskorijenilo a ne raslo kao što je sada slučaj", zaključuje potpredsjednica splitskog SDP-a.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
Mairijan
05:38 01.12.2021.

Pa i ovakav strasan zlocin koristiti da se dobije koji politicki bod je bolesno i ludo,ovakvi nazovi politicari nemaju srama i obraza,sto gradanski odgoj ima veze s ovim slucajem,tudu nesrecu koristiti u vlastitu samopromociju je slucaj za psihijatre