KARTELSKI SPORAZUM

Splitske autoškole kažnjene jer su se dogovarale o cijenama obuke kandidata

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Splitske autoškole kažnjene jer su se dogovarale o cijenama obuke kandidata
21.03.2020.
u 14:10
Zbog zabranjenog kartelskog sporazuma moraju platiti 465.000 kuna kazne.
Pogledaj originalni članak

Zbog kartelskog sporazuma Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je 14 autoškola s područja Splita s ukupno 465.000 kuna.

Kako objašnjavaju u AZTN-u, splitske autoškole međusobno su se dogovorile o povećanju cijena obuke kandidata za upravljanje motornim vozilima B kategorije, što je zabranjeno. Taj se cjenik primjenjivao od 1. siječnja 2018. Indicije o postojanju zabranjenog sporazuma bile su izjave predstavnika autoškola u medijima.

Stoga je AZTN proveo nenajavljene pretrage poslovnih prostorija autoškola u kojima je pronašao dokaze o postojanju dogovora o cijenama. Formirali WhatsApp grupu - AZTN je u postupku prikupio velik broj dokaza o postojanju kartelskog sporazuma, kao što su izjave pojedinih predstavnika i zaposlenika autoškola u medijima, zatim prikupljeni podaci i isprave, iskazi i očitovanja predstavnika autoškola u samom postupku, a naročito prepiska između predstavnika autoškola u WhatsAppu, koju su otkrili forenzični informatičari AZTN-a - otkrili su iz Agencije.

Tako je AZTN s mobitela predstavnika jedne od autoškola preslikao prepisku između predstavnika ukupno četrnaest autoškola u dvije WhatsApp grupe. Iz te je prepiske, tvrde u Agenciji, razvidno da su se te autoškole dogovorile o povećanju cijena obuke za B kategoriju već i prije kreiranja grupa. U AZTN-u kažu da su se u WhatsApp grupama autoškole dogovarale i održavale nove sastanke te se međusobno podržavale i ohrabrivale u ustrajanju u primjeni novih cjenika i u nepopuštanju pritiscima kandidata i medija za sniženje cijena.

U Agenciji tumače i da je jedno od obilježja kartela mogućnost da sudionici sporazuma kontroliraju pridržavaju li se svi onoga što je dogovoreno. - U konkretnom je slučaju to bilo najbolje vidljivo kroz inzistiranje pojedinih sudionika da svi pošalju svoje nove službene cjenike u WhatsApp grupu kako bi razmjenom podataka o cijenama mogli kontrolirati pridržavaju li se svi dogovora - kažu u Agenciji.

Dodaju da autoškole, kako bi se stvorio privid tržišnog natjecanja, nove cjenike nisu objavile istovremeno, već u razmaku od svega nekoliko dana. Usto, zbog istog razloga nove cijene nisu bile identične, već je između cijena pojedinih autoškola postojala neznatna razlika.

Preventivni učinak AZTN je tako Autoškoli Bruno izrekao upravno-kaznenu mjeru od 25.000 kuna, Autoškoli Dalmacija od 60.000 kuna, Autoškoli Golf od 30.000 kuna, Autoškoli Hajduk od 50.000 kuna, Autoškoli  Princ od 10.000 kuna, poduzetniku Croatia Start od 50.000 kuna, poduzetniku Instruktor od 30.000 kuna, poduzetniku Kružni tok od 50.000 kuna, poduzetniku Sprint od 10.000 kuna, poduzetniku Telefax od 50.000 kuna, poduzetniku Bul od 30.000 kuna, poduzetniku Sušiću od 10.000 kuna, obrtu Classic-R od 10.000 kuna i poduzetniku Semafor u iznosu od 50.000 kuna.

U Agenciji smatraju da će se izrečenim upravno-kaznenim mjerama postići preventivni učinak ne samo kod poduzetnika kojima su sankcije izrečene, već i opći preventivni učinak kojim se drugim poduzetnicima šalje upozorenje da se ne upuštaju u kršenje propisa o tržišnom natjecanju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ED
edwin
15:14 21.03.2020.

preblaga kazna cini se.