blagdan

Split slavi Sv. Dujma: Tisuće ljudi u tradicionalnoj procesiji

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
sv. duje (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
sv. duje (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
sv. duje (1)
07.05.2011.
u 14:14
Nakon misnog slavlja, na splitskoj peškariji podijeljeno je oko 5 tisuća besplatnih porcija tjestenine s mesom i bobom koje su u "mega teči" pripremili kuhari "Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija".
Pogledaj originalni članak

Split danas slavi blagdan Svetog Dujma, zaštitnika Grada.  Fešta je započela tradicionalnom procesijom koja je s moćima Sv.Dujma krenula iz katedrale do rive.

Uz tisuće Splićana i njihovih gostiju koji su bili u procesiji, nazočili su joj predsjednik Sabora Luka Bebić, ministri Petar Čobanković i Branko Bačić, gradonačelnik Željko Kerum, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.

Svečano misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. U svojoj propovijedi prisjetio se brojnih dobročinstava pape Ivana Pavla II koji je na Mali Uskrs proglašen blaženim.

- Ivan Pavao II poručio je - Ne bojte se otvoriti vrata Kristu. Neka mu se otvore vrata politike, ekonomije i kulture. Krista se ne treba plašiti, jer on jedini zna što je u srcima ljudi. Karol Wojtyla borio se protiv odluke o legalilizaciji abortusa, a osnovno pitanje koje je tada postavio bilo je: Odakle nam pravo oduzeti život djetetu za kojeg je Krist prolio svoju krv, kazao je između ostalog u propovijedi mons. Puljić.

Naglasio je da nam mučeništvo i smrt daju pravo slaviti život nakon života i zbog toga možemo kazati da nas nije ostavio Bog.

Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, u uvodnoj riječi istaknuo je razliku između Svetog Dujma, primjera otvorenosti prema drugima i Dioklecijana koji je bio egocentričan i zatvoren za druge.

Nakon misnog slavlja, na splitskoj peškariji podijeljeno je oko 5 tisuća besplatnih porcija tjestenine s mesom i bobom koje su u "mega teči" pripremili kuhari "Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija". Upotrijebili su oko 300 kilograma tjestenine, oko 120 kilograma mesa i oko 80 kilograma boba.

Bogati svjetovni program Fešte Sv. Dujma odvijat će se do kasno u noć. Na rivi cijeli dan traje Sajam "Sudamja", a poslijepodne, u 17,30 sati započima tradicionalna tombula.

Večeras na rivi nastupa 7 poznatih pjevača, sedam splitskih "bisera"

U izjavi novinarima Luka Bebić, predsjednik hrvatskog Sabora kazao je kako pomalo izlazimo iz recesije i kako ćemo ovu godinu zaključuti sa značajnim napretkom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KU
kumpare
20:55 07.05.2011.

Jadni Splićani a se vam nije dignul stomak kad ste vidjeli tko vam dijeli paštu, ja nebi ni oraha iz njegovih ruku....