KORONAVIRUS

Španjolska prešla 700 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom: 'Madrid čekaju teški tjedni'

Foto: Reuters/PIXSELL
Španjolska prešla 700 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom: 'Madrid čekaju teški tjedni'
24.09.2020.
u 20:18
Vlasti Madrida, koji ima najviše hospitaliziranih, uvele su djelomičnu karantenu u četvrtima s velikim brojem zaraza, a u petak bi mogli donijeti nove mjere, najavili su lokalni dužnosnici.
Pogledaj originalni članak

Sveukupan broj zaraženih koronavirusom u Španjolskoj od početka pandemije u četvrtak je prešao 700 tisuća, a vlasti upozoravaju na "teške tjedne" u Madridu, gusto naseljenom žarištu na koje otpada više od trećine hospitalizacija u državi. 

Broj potvrđenih slučajeva narastao je otkad je krajem lipnja ukinuta karantena na razini cijele države. U manje od mjesec dana zabilježeno je 200 tisuća novih slučajeva, čime ih je od početka pandemije bilo 704 tisuće, najviše u zapadnoj Europi.

Sveukupan broj smrtnih slučajeva je u četvrtak narastao za 84, na 31.000. Dnevni broj žrtava sada je na najvišim razinama od početka svibnja, no ispod rekordnih razina u ožujku kad je bilo gotovo 900 mrtvih na dan.

Vlasti Madrida, koji ima najviše hospitaliziranih, uvele su djelomičnu karantenu u četvrtima s velikim brojem zaraza, a u petak bi mogli donijeti nove mjere, najavili su lokalni dužnosnici. U španjolskoj prijestolnici je ovaj tjedan hospitalizirano oko 500 ljudi.

"Madrid čekaju teški tjedni. Moramo djelovati odlučno kako bi pandemiju stavili pod kontrolu", rekao je ministar zdravstva Salvador Illa uoči susreta s regionalnim dužnosnicima.

Illa je kazao kako je drugi val zaraza manjeg intenziteta i brzine od prvog, a da su brojke visoke većinom zbog masovnijeg testiranja koje vlastima sad omogućava da otkriju šest ili sedam slučajeva od njih deset.

Prije nekoliko mjeseci vlasti bi otkrile tek svaki 10. slučaj.

"Iako se brojke čine sličnima, one to nisu", rekao je Illa parlamentu ranije ovaj tjedan.

Ministrica obrazovanja Isabel Celaa u četvrtak je rekla da otvaranje škola nije dovela do značajnog porasta broja oboljelih, te da je u karanteni samo 0,73 posto razreda.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.