'Znate li što odijevate?'

Šokantnim videom na Jelačićevom trgu Prijatelji životinja upozorili na okrutnost

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Akcija Prijatelja životinja
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Akcija Prijatelja životinja
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Akcija Prijatelja životinja
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Akcija Prijatelja životinja
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Akcija Prijatelja životinja
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Akcija Prijatelja životinja
21.02.2015.
u 13:14
Lisice, rakune, kuniće, činčile, kunopse, vjeverice, kanadske kune, mačke i pse drže cijeli njihov kratki život zatočenima u malenim kavezima te ih potom muče i ubijaju na iznimno okrutne načine.
Pogledaj originalni članak

Javnom akcijom na Trgu bana Jelačića, u koju su bili uključeni i psi, uz šokantan video, Prijatelji životinja upozorili su na veliku okrutnost.

Akcija je počela u 11 sati, a psi su simbolično imali na sebi krvave zavoje dok su članovi udruge Prijatelji životinja informirali građane i pozvali ih na pažljiv odabir prilikom kupnje, kako ne bi i sami nosili komadić krzna nekog oderanog psa, mačke ili bilo koje druge životinje, a time i komadić njihove nezamislive boli i patnje.

Industrija krzna odgovorna je za smrt preko 50 milijuna životinja. Lisice, rakune, kuniće, činčile, kunopse, vjeverice, kanadske kune, mačke i pse drže cijeli njihov kratki život zatočenima u malenim kavezima te ih potom muče i ubijaju na iznimno okrutne načine. Nekima, poput kunopasa, krzna deru naživo, dok su potpuno svjesni i u agoniji od boli i straha.

Istraživanja provedena u državama diljem Europe jasno pokazuju da se sve više građana protivi iskorištavanju životinja radi krzna, što rezultira i zakonskim zabranama uzgoja, navodi se u priopćenju Prijatelja životinja.

Države poput Hrvatske, Velike Britanije, Nizozemske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Slovenije već su ga zabranile, a udruge i pojedinci koji se zalažu za zaštitu i prava životinja ustraju u kampanjama za zabranu u preostalim državama.

Tako je, primjerice, nedavno u valonskom parlamentu u Belgiji zabrana izglasana jednoglasno.

U Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi zakonska zabrana uzgoja životinja zbog krzna, s prijelaznim razdobljem od deset godina. Dok se na području Europe bilježi porast država u kojima više nije moguć uzgoj samih životinja, krzno se i dalje uvozi i prodaje kao dio odjevnih artikala, obuće, modnih dodataka i sličnih proizvoda. Iako je logičan nastavak i zabrana prodaje životinjskoga krzna, ključna je i informiranost kupaca o proizvodima koje kupuju.

>>'To je kao da zabranite djeci da se igraju vani jer su glasna'

>>Prijatelji životinja o presudi: Poručili ste da svatko može slobodno ubiti psa

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

IS
istri
15:07 21.02.2015.

gdje ste komentatori nije tema za vas? sramota. tu bi trebali se iskazati i pokazati ljudkost. za ove zaostavljace je goli otok ne za one neistomisljenike.(o politici)

Avatar fijolica
fijolica
21:38 21.02.2015.

Zanimljivo kako svi podržavaju ovakva okupljanja kad se radi o zaštiti životinja, a ne podržavaju okupljanja kad se radi o zaštiti čovjeka (nerođene djece)! Naprotiv, čak su se neke udruge digle na stražnje noge jer da "prosvjednici maltretiraju žene"! A još da su stali na Trg bana Jelačićai prikazivali šokantne video snimke abortirane djece - zgromili bi ih! Ma znam, sad ću dobiti hrpu minusa - ali oni su na sramotu onih koji ih daju. Ne, nisam mrziteljica životinja, i nemam krznene kapute i ovratnike, i pobrinem se za njih i nikad im ne bih naudila. Ali mi je neshvatljivo da se ljudi više brinu o životinjama nego o ljudima.

RI
RI813
23:29 21.02.2015.

šteta zivotinja