Kolumna

Socijalnu državu spašavaju – roboti

Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
The robot 'Pepper' from Japanese company Softbank communicates with visitors at the Mobile World Congress in Barcelona,?Spain, 25 February 2016. The French Softbank subsidiary Aldebaran Robotics have sold 10,000 'Pepper' robots in Japan since June.?Photo:
Foto: Reuters/PIXSELL
An employee controls the arms of a manned biped walking robot
Foto: Reuters/PIXSELL
An employee controls the arms of a manned biped walking robot
08.01.2017.
u 16:39
Kad bi se u Hrvatskoj promišljalo što je bolje za građane, možda bi se bolje shvatilo što je strateški važno pa se, primjerice, ne bi ni predlagao otkup dionica Ine od MOL-a
Pogledaj originalni članak

Danski welfare, sustav socijalne države, ulazi u krizu. Država ondje jamči 700 eura mjesečno mladima koji počinju samostalan život, daje velike potpore nezaposlenima i siromašnijima... i, bez obzira na to što se ne zapošljava na neodređeno vrijeme, već po ugovorima, ima samo 4 posto nezaposlenih.

No, izračunano je da takva skrb više ne može opstati. Natalitet je prenizak, ni medijska kampanja i obećani novac za djecu nisu ga povećali.

Tko će raditi? Roboti! Danski ekonomisti, ali i danski industrijalci, tvrde da robotizacija proizvodnje donosi veći dohodak, a onima koji su zaposleni u tim tvrtkama veću sigurnost.

Riječ je o stručnoj radnoj snazi i robotizacija bi povećala broj zaposlenih. Kako? Sve tvornice koje su delokalizirane po svijetu vratit će proizvodnju u zemlju i proizvoditi u pogonima s robotima. Protiv jeftine kineske ili indijske radne snage može se, zaključuje se, boriti jedino još jeftinijom – radom robota.

“Roboti su rješenje problema budućnosti socijalne države“, kaže Helge Pedersen, šefica ekonomista švedske financijske kompanije Nordea.

Na istom je tragu socijalni sustav i u ostalim nordijskim zemljama. Budućnost, zaključuju, nisu nafta i radna mjesta po niskoj cijeni, već automobili na električni pogon s automatskim vozačima. Švedska već ima ministarstvo budućnosti (koje je više nego potrebno i Hrvatskoj) i najbolje postdiplomske studije robotike.

Američke automobilske kompanije (Ford i General Motors) nisu odustale od ulaganja u Meksiku zbog Trumpove najave uvođenja carina, već zato što u američkim pogonima imaju visoku tehnologiju.

Fiat Chrysler pokazao je svoj prototip auta Portal (ime dosta govori) na električni pogon (400 kilometara s jednim punjenjem koje traje 20 minuta) koji će biti u prodaji do kraja godine. Tvornice se vraćaju u visokotehnološke države, što će koristiti njihovim stanovnicima.

Kad bi se u Hrvatskoj promišljalo što je bolje za građane, možda bi se bolje shvatilo što je strateški važno pa se, primjerice, ne bi ni predlagao otkup dionica Ine od MOL-a.

>> Hrvatska treba još 1800 robota

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.