Zakonski prijedlog

Socijalni radnici neće smjeti ugovoriti uzdržavanje s korisnicima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Socijalni radnici neće smjeti ugovoriti uzdržavanje s korisnicima
16.09.2017.
u 22:00
Ako osoba da netočne podatke o imovini, moći će ostati bez ZMN-a. Njegovatelj osobe s invaliditetom moći će biti i (izvan)bračni drug.
Pogledaj originalni članak

Pravna ili fizička osoba koja obavlja djelatnost socijalne skrbi ili je u njoj zaposlena, kao ni njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili srodnik u ravnoj ili pobočnoj liniji do drugog stupnja, neće više smjeti s korisnikom kojem pružaju uslugu sklopiti ugovor o otuđenju ili opterećenju imovine.

Neće, dakle, smjeti sklopiti nikakav ugovor o uzdržavanju, jedna je od velikih novosti predloženih izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi, koji je pušten u e-savjetovanje.

O zajamčenoj minimalnoj naknadi i dalje će odlučivati centri za socijalnu skrb, od jedinstvenog centra za naknade se odustaje. Ako osoba da netočne ili nepotpune podatke o imovini, moći će ostati bez ZMN-a. Pravo na status njegovatelja će se, osim roditelja, ubuduće proširiti i na bračnog ili izvanbračnog druga osobe s invaliditetom.

Predviđa se i da se plaća osobe o čijoj se osobnoj invalidnini odlučuje ne uračunava više kao prihod pri odlučivanju o osobnoj invalidnini. Obiteljska medijacija više se neće koristiti samo kod sporova oko roditeljske skrbi, već i šire kod obiteljskih sporova. Uredit će se ustrojstvo i djelokrug Centra za posebno skrbništvo.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Sokol
Sokol
22:24 16.09.2017.

pa jedini cilj ove babe je kako biti ziva slijedeci tjedan. i ona bi se trebala brinuti za demografiju. lud zbunjen normalan

DU
Deleted user
00:03 17.09.2017.

gdje je 1000 eura za svako novorođenče kako je obećano u predizbornoj kampanji

DU
Deleted user
11:51 17.09.2017.

teba zaštiti one koji to sami ne mogu od lopova svih vrsta u svim strukama. Pametno!