NAJPOZNATIJI SVJETSKI ZVIŽDAČ

Snowden se nada da će mu Francuska dati azil: 'Zaštititi zviždače nije neprijateljski čin'

Foto: Reuters/PIXSELL
Edward Snowden
Foto: Reuters/PIXSELL
US whistleblower Edward Snowden speaks during a live broadcast at the CeBIT?in Hanover, Germany, 18 March 2015. The world's biggest computer fair CeBIT runs until 20 March 2015. PHOTO: OLE?SPATA/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: Reuters
Edward Snowden
14.09.2019.
u 22:59
Mnogi aktivisti za ljudska prava smatraju ga herojom, dok mu mnogi žele suditi.
Pogledaj originalni članak

Američki zviždač Edward Snowden nada se da će mu Francuska dati azil, rekao je u intervjuu za francuski Inter radio, koji će biti objavljen u ponedjeljak, a čiji su kratki izvaci objavljeni u subotu.

Izvaci iz intervjua dostupni na Twitteru francuske radio postaje pokazuju da je Snowden rekao kako bi "volio vidjeti" da mu francuski predsjednik Emmanuel Macron omogući život u toj zemlji.

Za sada se ne zna kada i gdje je napravljen intervju.

"Nije samo Francuska u pitanju, već zapadni svijet, sustav u kojem živimo. Zaštititi zviždače nije neprijateljski čin. Primiti nekog poput mene ne znači napasti Sjedinjene Države", rekao je Snowden prema izvatcima.

 

Američki zviždač Snowden živi u Rusiji od 2013., kamo je izbjegao i dobio azil, a dozvola boravka produljena mu je do 2020. Radio je za američku obavještajnu službu NSA kada je objavio 2013.  podatke o svjetskom nadzoru komunikacija i interneta. 

Mnogi aktivisti za ljudska prava smatraju ga herojom, a američke vlasti žele mu suditi zbog puštanja u javnost tajnih podataka i optužile su ga špijunažu i otkrivanje državnih tajni.

Snowden će 17. rujna objaviti svoje memoare istodobno u dvadesetak zemalja među kojima i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Tajvanu.
 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BF
bf2
16:31 15.09.2019.

mislim da je precizniji naziv državni izdajnik...

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
15:22 15.09.2019.

Očito ništa nije naučio na primjeru Juliana Assangea. Drži se ti Rusije ako hoćeš živjeti.

BF
bf2
16:31 15.09.2019.

mislim da je precizniji naziv državni izdajnik...