promjena vremena

Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku. Karlovac pogodila tuča

Foto: Zlatko Putar
tuča
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
nevrijeme
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
nevrijeme
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
nevrijeme
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
nevrijeme
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
nevrijeme
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
nevrijeme
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zagreb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zagreb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zagreb
15.10.2014.
u 15:31
>>Imate li fotografije ili snimke nevremena, pošaljite nam na mail javi@vecernji.net
Pogledaj originalni članak

Nakon nekoliko iznadprosječno toplih dana, obilna kiša praćena grmljavinom i tučom rano jutros zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku. Do kraja dana prevladavat će umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, a mogući su i jači pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar uglavnom slab. Kiša će biti češća, ponegdje i obilnija na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru te središnjoj Hrvatskoj, a najmanje je se očekuje u južnoj Dalmaciji, javlja DHMZ.

Crveni alarm oglašen je za područje Istre i sjevernog Jadrana zbog čega treba biti posebno oprezan jer je vrijeme opasno po život, a moguće su velike štete i nezgode.

Do petka će prevladavati promjenljivo uz povremenu kišu koja može biti i izraženija dok se za vikend očekuje suho i sunčanije vrijeme.

Loše vrijeme izazvalo je i probleme u prometu pa je ZET tako objavio kako se "zbog obilne kiše vozi znatno sporije na cijelom gradskom području, a na nekim dionicama uz česta zaustavljanja".

Zbog nevremena koje je u jutarnjim satima zahvatilo Grad Zagreb Javna vatrogasna postrojba i 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada od 07:00 sati odradili su preko 40 intervencija. Većina intervencija se odnosi na ispumpavanje vode, a bilo je i intervencija uklanjanja stabala te prometna nezgoda. Ispumpavanje vode vrši se na području Novog Zagreba u naselju Botinec,na području gradske četvrti Trnje i na području Sesveta u naselju Sesvetski Kraljevec.

Intervencije su u tijeku, a na čekanju je više od 30 ispumpavanja, poručuju iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Tuča u Karlovcu

Tuča i olujni vjetar 'blokirali' su  prometnice u Karlovcu.

Vatrogasci i djelatnici Vodovoda i kanalizacije još uvijek pokušavaju sanirati posljednice koje su olujno nevrijeme i tuča, koji su karlovačko područje zasuli u ranim jutarnjim satima. Kiša i dalje pada i otežava posao djelatnicima koji pokušavaju 'pomoći' kanalizacijskom i odvodnom sustava da proguta svu vodu koja je pala na grad. Zbog obilnih kiša neke su prometnice napunjene vodom pa se otežano vozi po središtu grada, brojni su podrumi puni vode, a mještani čiste i led veličine lješnjaka s balkona. Na području Husja i Kobilića kod Karlovca na mjestima je olujni vjetar srušio stabla uz cestu, a jedna je obiteljska kuća ostala i bez dijela krova.

Cesta ispod nadvožnjaka na Ilovcu, dio stare Zagrebačke ceste, zatvorena je promet jer je puna vode. Na mjestima je palo 38 litara kiše u svega sat vremena. Tuča i nevrijeme pogodili su i dugoreški kraj.

Problemi u PGŽ

Obilne kiše izazvale su promente probleme diljem Primorsko-goranske županije, dojave o poplavama pristižu sa svih strana, problema s oborinskim
vodama i plavljenju cesta ima u Delnicama, ali i ostalim mjestima Gorskog kotara, u Lokvama, na širem području Mrkoplja i Ravne Gore.

Zbog vode na kolniku i odrona otežano se vozi i glavnim cestama kroz Gorski kotar. Problema ima i u Kraljevici, Bakru, Bakarcu i bakarskom zaleđu. Zbog vode na kolniku na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zatvoren je izlazni trak iz smjera Zagreba i ulazni trak u smjeru Rijeke na čvoru Ravna Gora. Zbog poplave zatvorena je i lokalna cesta Moravice-Vrbovsko.

Problemi u prometu

– Poteškoće u autobusnom prometu u Zagrebu uzrokovala je veća količina vode na kolniku u Vukomercu te je linija 215 Kvaternikov trg – Trnava privremeno obustavljena, stoji na stranici ZET-a.

Iz HAK-a poručuju kako su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog povremenih jakih pljuskova, tuče i velike količine vode na kolniku treba voziti vrlo oprezno.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Lici i na autocesti A1 od tunela Mala Kapela do čvora Gospić. Zatvoren je podvožnjak Ilovac u Karlovcu (DC1) zbog vode na kolniku. Na autocesti A1 kroz tunel Grič vozi se dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi, a kroz tunel Brinje u smjeru Zagreba te Mala Kapela i Plasina u smjeru Dubrovnika vozi se jednim trakom usporeno.

Tuča veličine lješnjaka i na području Popovače

Obilna kiša praćena tučom veličine lješnjaka u sredini listopada iznenadila je i mještane Popovače, srećom vinogradi i voćnjaci su obrani tako da tu neće biti veće štete, ali će nove kiše otežati jesenske poljoprivredne radove. Također bi moglo doći i do novih odrona zemlje u brdskim predjelima jer ionako mokro zemljište natopljeno je novim oborinama.

>>Imate li fotografije ili snimke nevremena pošaljite nam na mail javi@vecernji.net

>> Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

TH
than
09:21 15.10.2014.

Najbolje uopce ne gledati, a niti citati vremensku prognozu. Tocnije rezultate bi dalo gatanje u grah.

DM
Dmitar89
09:00 15.10.2014.

Nemoj zezat! Ozbiljno? -.-

DO
domazl
16:18 15.10.2014.

Than je u pravu. Kako naši prognozeri vračaju, ima ih na stotine, dovoljan bi bio samo jedam da "lupi" prognozu, pa kako bude. Ovako, svakih pola sata na radio stanicama, TV-ima, portalima prognoza, a sve "U NIŠTA". Prognoza se daje, većinom za ZG, Banske dvore, ali i tu se "fula".