na poligonu u slunju

Slunj: 700 pripadnika 8 vojski usavršava se za vojne akcije

Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM
slunj,vojna vježba (1)
06.06.2012.
u 15:20
Osim HV-a i američke vojske, u vježbi sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije te promatrači iz Makedonije i Srbije.
Pogledaj originalni članak

Prije četiri godine država Ariana izjavila je da polaže pravo na naftne resurse i dio teritorija svoje susjede Atropije. U međuvremenu je došlo do pograničnih incidenata koji su svoj vrhunac imali u studenom prošle godine kada je Ariana napala Atropiju. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo je Sjeveroatlantskom paktu intervenciju ne bi li se na taj način zaštitio suverenitet napadnute zemlje. Ovog svibnja NATO je izravno intervenirao.

Ne trudite se "guglati" imena ovih država niti ih tražiti u atlasima, jer, naravno, ne postoje, a nije ni proteklog mjeseca izbio novi rat oko nafte. Prethodno izloženo je scenarij po kojem 700 vojnika sudjeluje u vježbi na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja Immediate response 2012. ili Trenutačni odgovor 2012., koja se održava u organizaciji Hrvatske vojske, Zapovjedništva američkih snaga za Europu i Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu. Počela je 22. svibnja, a trajat će do ponedjeljka. Osim HV-a i američke vojske, u vježbi sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije te promatrači iz Makedonije i Srbije. Cilj je povećati usklađenost djelovanja između saveznika, a posebice usavršavanje za sudjelovanje na ratnim područjima, ponajprije u Afganistanu.

Provode se vježbe na razini vodova i satnija. Uvježbavali su se i zračna potpora, posebno vještine kretanja do dodira, planirani napad i zasjeda. Jedinice su međusobno bile izmiješane: jedan hrvatski vod djelovao je u sastavu američke satnije i obrnuto. Sudjelovali su pripadnici 2. konjičke pukovnije američkih snaga, pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi iz Gardijske motorizirane brigade te po jedan vod iz Albanije, BiH, Crne Gore i Slovenije. Ova je vježba nastavak prošlogodišnje Immediate Response 2011., koja se održala na Poligonu i u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

– Vidi se napredak u usporedbi s prošlom godinom: vježbe su sve složenije – kaže vidno zadovoljan general-pukovnik Mark Hertling, zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi. General-pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, dodaje da vježba upućuje na visok stupanj pripremljenosti.

–  Sposobni smo za međunarodne operacije i obranu nacionalnog teritorija – zaključuje Lovrić. Ministar obrane Ante Kotromanović naglašava važnost učenja od pripadnika američke vojske, ali dodaje i da oni uče od hrvatskih vojnika.

Hertling je uime SAD-a dodijelio general-bojniku HV-a Dragutinu Repincu orden za zasluge (Legion of merit) za doprinos u suradnji dviju vojski, a Repinc je naglasio da je to priznanje cijelom HV-u za djelovanje širom svijeta. U MORH-u ističu da se za vježbe poštuju ekološki standardi na poligonu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

DU
Deleted user
17:12 06.06.2012.

Ne trudite se "guglati" imena ovih država niti ih tražiti u atlasima. Našao sam jedno ime Iran, tamo će Hrvatska vojska ginuti, ali tko se mača laća od njega i pogiba. Bog blagoslovio naftu **beš ljude.

DU
Deleted user
19:26 06.06.2012.

Ovdje su Ameri došli balkanskim plemenima vjerojatno biti "vojni savjetnici"... Tako su bili "savjetnici" u Koreji, Vijetnamu, Rezinom Iranu,...... Nekako mi se čini da im je dosta limenih sanduka njihovih, a da će ovdje imati jeftino plaćene "dragovoljce" za njihove prljave poslove.

PA
paper2cuts
15:48 06.06.2012.

sto je ovo, svako malo neki tenkici na portalu...jel nas to pokusavaju uvjeriti kako jos uvijek imamo vojsku..