suđenje hrastovu

Slučaj Koranski most: Presuda Vrhovnog "pala" jer nije objavljena

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Slučaj Koranski most: Presuda Vrhovnog "pala" jer nije objavljena
23.12.2010.
u 19:30
U srijedu je Hrastovljeva kćerka u školi pisala pismo i poželjela da tata dođe kući. Želja joj se ispunila istu večer
Pogledaj originalni članak

- U srijedu je naša kći u školi pisala pismo i poželjela da joj se za Božić tata vrati kući. Stegnulo me nešto u grlu i nisam znala što bih rekla. Tada nismo ni sanjali da će već do kraja dana njezin tata doći doma – ispričala nam je svoju božićnu priču Dolores, supruga Mihajla Hrastova.

Sve je u proceduri
Taj isti dan Ustavni sud donio je odluku da se karlovačkog branitelja Hrastova, osuđenog na sedam godina zatvora zbog ubojstva 13 i ranjavanje dvojice srpskih rezervista na Koranskom mostu 21. rujna 1991. godine, pusti iz zatvora. Tom odlukom Ustavni sud poništio je osuđujuću presudu Vrhovnog suda. A presuda je zapravo pala zbog proceduralnih pogrešaka. Glavna je ta što Vrhovni sud nikad nije javno objavio presudu donesenu u slučaju Koranski most, što je prema ZKP-u bio dužan učiniti. Drugi razlog uvažavanja žalbe koju je uime Mihajla Hrastova zvanog Mišo podnio odvjetnik Krešimir Vilajtović jest sumnja u pristranost suca Vrhovnog suda Marijana Svedrovića.

On je dva puta bio u vijeću koje je donosilo odluke o ukidanju oslobađajućih presuda Hrastovu. A kad se ovaj predmet za četvrtog ponovljenog suđenja našao na odlučivanju na Vrhovnom sudu, Svedrović je bio sudac izvjestitelj.

U Hrastovljevoj žalbi navedeno je i da je Svedrović "pokazao izravnu netrpeljivost prema branitelju podnositelja". O čemu je riječ, Vilajtović nije htio odgovoriti. Upravo zbog Svedrovića, Ustavni je sud naredio da se ponovni postupak održi pred potpuno izmijenjenim vijećem.

U ovom je postupku Vrhovni sud napravio još jednu pogrešku. Nakon što je Hrastov lani pritvoren, Ustavni sud upravo je zato što odluka nije bila objavljena utvrdio da je u pritvoru bio nezakonito. Hrastovu je odobreno da traži odštetu, a Vrhovni sud bio je dužan javno mu se ispričati:

– Nismo tražili odštetu. A Vrhovni sud nikada nam se nije ispričao – kaže odvjetnik Vilajtović, podsjećajući na dugotrajnost postupka u kojem su donesene tri oslobađajuće presude jer je sud u Karlovcu svaki put tvrdio da se radilo o nužnoj obrani.

Čak je i tužitelj Kvakan u završnoj riječi procesa pred Vrhovnim sudom priznao da je do pucnjave došlo nakon napada na Hrastovljeva suborca Gorana Čerkeza.

Znam gdje je robija
Nakon protekle probdjevene noći, Mihajlo Hrastov sa suprugom je otišao u omiljeni karlovački kafić na jutarnju kavu. No ni ondje nije imao mira jer su mu prilazili mnogobrojni prijatelji i znanci veselo ga pozdravljajući i čestitajući mu na ustrajnosti i dostojanstvu u zatvoru.

– Još ne mogu vjerovati da sam na slobodi i pomalo se privikavam. Na početku rata krenuo sam u obranu Hrvatske. Nisam bježao. Nikada u životu nisam bio zec, pa tako ni danas. Iako je bilo teško, sve sam u zatvoru pretrpio. No, nakon svega, siguran sam kako robija nije ono u zatvoru, robija je ne biti sa svojom obitelji i ne pomagati im kada je najteže. Zato mi ovaj Božić kod kuće najviše znači – rekao je Hrastov te se iz kafiće uputio u školu po kćer.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 122

OB
-obrisani-
08:12 24.12.2010.

23.12.2010. u 22:30h detour je napisao/la: sud je nedvojbeno i na temelju DOKAZA utvrdio da je hrastov ubojica. na slobodi ce biti samo do ponovljenog sudjenja koje je potrebno iskljucivo zbog tehnicke pogreske u proceduri. dokazi NISU sporni, a oni ukazuju da je hrastov ratni zlocinac tj. masovni ubojica. dokazi su dokazi, a zakon je zakon. ----------------------------------------------- Sud je nedvojbeno tri puta oslobodio Hrastova krivnje, a onda ga je vrhovni sud prepun \"antifašista\" na svojoj sjednici osudio, što je priličan presedan. Međutim zanimljivije je postojanje ovakve četničkih kopiladi poput tebe u Hrvatskoj, nego jedna neutemeljena sudska presuda. Jer je najkasnije sa \"Olujom\" trebalo potamaniti takvu neviđenu gamad poput tebe. I to bi nam i danas trebao biti sveti zadatak i pokazatelj da se ne smijemo opustiti dokle god takve bagre ima.

OB
-obrisani-
21:01 23.12.2010.

deda58 sta zelis reci da Srbija nije podrzavala HITLERA a prva je proglasila JUDEN -FREI..stadt......HITLERA JE SVIJET STVORIO I UNISTIO..........

DE
deda58
20:53 23.12.2010.

mali-murat objasni nam kakve veze imaju partizani s četnicima