Kolumna

Slovenska žica na granici ubija 
humanost Europe

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Slovenska žica na granici ubija 
humanost Europe
13.01.2016.
u 16:45
Hrvatske prosvjedne note Sloveniji nisu beskorisne, pamtit će ih svi građani EU
Pogledaj originalni članak

Nije kršćanin onaj tko ne prihvaća stranca, ponavlja papa Franjo, a slovenska vlast bodljikavom žicom na granici s Hrvatskom može i medvjede ubiti, zar ne? Temi migracija veći dio svoga govora (11. siječnja) diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici posvetio je papa Franjo i pozvao na hitno rješavanje problema. Golemi priljev ljudi u Europu dezorijentira zemlje i društva koja pružaju utočište, što može ugroziti “humanistički duh” koji je oduvijek karakterizirao Stari kontinent, kazao je Franjo i priznao kako postoji “strah za sigurnost, posebno zbog terorističkih prijetnji”.

No, po mišljenju Franje, Europa ima “sredstva za zaštitu središnje uloge ljudske osobe i pronalazak ispravne ravnoteže između dvostruke moralne obveze da se brine o pravima svojih građana i jamči pomoć i prihvaćanje migranata”, te zahvalio državama koje su pokazale “velikodušan stav dijeljenja”. Važno je da države koje su na prvoj crti ne budu ostavljene same u suočavanju s tim problemom. Migracija će u budućnosti biti čimbenik još veće važnosti nego dosad. “Ključ sprječavanja plodnog tla za ekstremizam i fundamentalizam leži u sposobnosti prihvaćanja i integracije utemeljene na međusobnom poštovanju i razumijevanju”, kazao je Franjo. Dakle, ključ nije u podizanju barijera, već u sposobnosti shvaćanja. Može izgledati nekorisnim slanje prosvjednih nota državi koja podizanjem žice na granici ne samo da vrijeđa drugu državu članicu iste integracijske sfere već time pokazuje i svoje nekršćansko i nehumano držanje. Te note koje Zagreb šalje Ljubljani nisu obične bilješke (istina, zasad nisu polučile rezultate). U europskim državama, u javnom mnijenju, stvara se slika o Sloveniji kao ksenofobičnoj državi. Možda je na ksenofobično držanje nekih država članica EU utjecao i neučinkovit odnos EK prema fenomenu migracija, ali podizanje žičanih granica ne samo što neće zaustaviti val izbjeglica već će utjecati na širenje bolesti koja ubija humanistički duh. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.