MOĆI ĆE SE CIJEPITI SVI

Slovenija ukida ograničenje za cijepljenje AstraZenecom

Foto: Joan Gosa/XINHUA/PIXSELL
Slovenija ukida ograničenje za cijepljenje AstraZenecom
12.04.2021.
u 21:46
Ubuduće će se moći cijepiti svi, bez obzira na dob i spol, osim ako se radi o posebno osjetljivim skupinama kroničnih bolesnika
Pogledaj originalni članak

Slovenija će ukinuti ograničenje za cijepljenje cjepivom AstraZenece, pa će se njime ubuduće moći cijepiti svi, bez obzira na dob i spol, osim ako se radi o posebno osjetljivim skupinama kroničnih bolesnika, prema prijedlogu koji su vladi u ponedjeljak dali stručnjaci iz njenog znanstvenog savjeta za covid-19.

Kako je prenijela Slovenske televizija, oni su taj prijedlog poduprli stajalištem Europske agencije za lijekove (EMA) koja je prošli tjedan nakon analize ponovo ustvrdila da je to cjepivo sigurno i učinkovito, da koristi cijepljenja daleko nadmašuju moguće rizike i da se primjena tog cjepiva može nastaviti unatoč pojavi rijetke vrste krvnih ugrušaka.

Pojedine su članice EU-a i nakon takvog stajalište europskog regulatora zadržale ili uvele određena ograničenja za skupine populacije koje će se cijepiti, dok je Slovenija zadnjih tjedana cjepivo britansko-švedske tvrtke koristila za imunizaciju populacije u dobi od 60 do 65 godina.

Ubuduće će se cjepivo AstraZenece u Sloveniji  moći koristiti za sve skupine osim rizičnih kroničnih bolesnika, a oni koji odbiju da se njime cijepe kad na njih dođe red morat će duže čekati, odnosno stati "na kraj reda", javljaju slovenski mediji.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

XA
xaron
21:55 12.04.2021.

...sa AZ moči če se cjepiti svi...Nije to poenta, nego HOČE li se ljudi htjeti cjepiti sa AZ nakon poznatih fatalmih posljedoca,