'Pasija iz Škofje Loke'

Slovenija prvi put upisana u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine

Foto: STR- 2288/PIXSELL
Slovenija prvi put upisana u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine
03.12.2016.
u 08:20
Tekst za dramski prikaz Isusove muke na križu i procesiju kroz ulice starog grada Škofja Loka napisao je zajedno s didaskalijama i uputama oko 1720. godine lokalni redovnik kapucin Romuald
Pogledaj originalni članak

Liturgijska drama Pasija iz Škofje Loke (lat. Processio locopolitana) uvrštena je na svjetski popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a na kongresu te organizacije u Adis Abebi, objavili su u petak slovensko ministarstvo za kulturu i predsjednik Muzejskog društva Škofja Loka Aleksander Igličar koji je na čelu općinske delegacije boravio u Adis Abebi.

To je prvi put da je Slovenija uvrštena na taj popis, na osnovi prijedloga koji je upućen UNESCO-u prije pet godina. Tekst za dramski prikaz Isusove muke na križu i procesiju kroz ulice starog grada Škofja Loka napisao je zajedno s didaskalijama i uputama oko 1720. godine lokalni redovnik kapucin Romuald, pravim imenom Lovrenc Marusič.

Taj se tekst smatra prvim sačuvanim dramskim djelom na dijalektu koji se govorio u tom dijelu Slovenije, dok se upute za procesiju smatraju najstarijom sačuvanom redateljskom knjigom u Europi iz razdoblja baroka, prenijeli su slovenski mediji. Pasiju čini 13 prizora, preuzetih prema tekstu iz svetog pisma. Tekst je sastavljen  od monologa likova pasije, a ima ukupno 869 stiha.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.