kriza

Slovenija dobila manjinsku vladu, Pahora napustile tri ministrice

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Slovenija dobila manjinsku vladu, Pahora napustile tri ministrice
27.06.2011.
u 14:57
TV Slovenija objavila je da su liberali ipak odlučili ostati u vladi koja ima podršku 33 od 90 zastupnika
Pogledaj originalni članak

Tri su slovenske ministrice iz stranke Zares napustile vladajuću koaliciju premijera Boruta Pahora. Ministrica gospodarstva Darja Radić, ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs i ministrica kulture Majda Širca članice su stranke Zares koja je najavila izlazak iz vlade nakon referenduma o mirovinskoj reformi. Vladajuća je koalicija još prije dva mjeseca ostala bez većine u parlamentu, nakon odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da se povuče iz vlade. Umirovljenici su se povukli također zbog reforme mirovinskog sustava. Liberali su nakon propasti referenduma tražili Pahorovu ostavku, najavivši da će povući svoje ministre te da su spremni smijeniti i svoje članove vlade – ministricu unutrašnjih poslova Katarinu Kresal i ministra pravosuđa Aleša Zalara.  Pahor je nakon neuspjeha referenduma izjavio da neće odstupiti. Pahorovu ostavku traže i sindikalni čelnici.

TV Slovenija objavila je da su liberali ipak odlučili ostati u vladi te da Pahor i ministrica Kresal trebaju tijekom dana dogovoriti kako će funkcionirati manjinska vlada. Nakon izlaska Zaresa iz parlamenta vladajući imaju imaju 33 zastupnika – 28 Pahorovih socijalista i pet liberala.

Bivši premijer Janez Janša, koji vodi najjaču oporbenu stranku Slovensku demokratsku stranku, još je u travnju pozvao Pahora da raspiše prijevremene izbore. Janšina stranka ima 29 zastupnika od 90, ali on ne može skupiti većinu za formiranje vlade.

– Neprihvatljivo je da vlada godinu dana nije učinila ništa da poveća konkurentnost i broj zaposlenih – izjavila je jučer dajući ostavku ministrica gospodarstva Darja Radić. Ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs ocijenila je da bi bilo najbolje da se do jeseni održe prijevremeni parlamentarni izbori kako bi Slovenija do kraja godine dobila novu stabilnu vladu. Za prijevremene izbore se nakon neuspjeha referenduma založio i slovenski predsjednik Danilo Türk.

On smatra kako su kredibilitet i vjerodostojnost vlade nakon propalog referenduma ozbiljno poljuljani te da treba raspisati prijevremene izbore.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

BU
Bubra
15:15 27.06.2011.

Pod hitno smjeniti Pahora sa vlasti i staviti za Ministra Eu janeza i da on poboljsa ove Hrvatsko Slovenske odnose.

OB
-obrisani-
15:26 27.06.2011.

Bubra Ne njega on bi odmah započeo rat..uostalom trenutno je na popravku mozga{nije poznato koliko dugo ali se načulo da je težak slučaj..nešto kao dijareja mozga}te bi bilo bolje da mene izaberu..ja bi dragim Hrvaškim pajdašima odmah dao cijeli slovenski dio Istre i koridor do Austrije kao znak prijateljstva!

OB
-obrisani-
17:10 27.06.2011.

to je jos jedna IGRICA sa tehnickom VLADOM nemoze ratificirati Ugovore,heehehehehheh