Slovenci žele ukinuti hrvatsko-slovensku komisiju za arbitražu

25.01.2009.
u 20:16
Pogledaj originalni članak

Slovenski supredsjedatelj mješovitog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za arbitražu Miha Pogačnik izjavio je u nedjelju da će na sljedećem sastanku koji se treba održati u srijedu predložiti da povjerenstvo završi svoj rad.

"Predložit ću da povjerenstvo završi sa svojim radom", rekao je Pogačnik u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, dodajući da ne isključuje mogućnost da povjerenstvo formulira prijedlog o rješavanju graničnog spora pred trećom stranom. "To je političko, a ne stručno pitanje, a stajališta dviju strana još su vrlo udaljena", rekao je Pogačnik.

Povjerenstvo je osnovano nakon načelnog dogovora postignutog 25. kolovoza 2007. godine na Bledu, kad su se dvije strane, koje su u pregovorima zastupali premijeri Janez Janša i Ivo Sanader, dogovorile o formiranju stručne komisije pravnika koji su trebali dogovoriti okvir za prepuštanje graničnog prijepora arbitraži, kako su tada naveli, vjerojatno preko Međunarodnog suda pravde (ICJ

) u Den Haagu. Nova slovenska vlada preferira rješenje pomoću posredovanja ili bilateralnog dogovora u okviru hrvatskog pristupnog procesa Europskoj uniji nakon što je vetom taj proces Slovenija zbog graničnih bilateralnih pitanja zaustavila.

Komentirajući informacije o inicijativi koju je preko povjerenika za proširenje Ollija Rehna Ljubljani i Zagrebu ponudila Europska komisija, Pogačnik je rekao da ga žalosti što Europska komisija više pozornosti daje budućem članstvu Hrvatske nego neriješenom graničnom pitanju koje Hrvatska ima sa Slovenijom. Pogačnik je ustvrdio da je Hrvatska, a ne Slovenija unijela granicu u pristupni proces prejudiciranjem granice.

Kako je najavljeno, sljedeći sastanak povjerenstva koje na hrvatskoj strani vodi akademik Davorin Rudolf održat će se u srijedu, negdje u Sloveniji, ali mjesto sastanka još nije objavljeno.

Povjerenstvo se posljednji put sastalo potkraj rujna prošle godine u Umagu. Planirana sjednica u studenome otkazana je zbog sastavljanja nove slovenske vlade. Povjerenstvo se dosad sastalo tri puta, a prvu sjednicu održalo je u Rijeci potkraj travnja 2008.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr