GRANIČNO PITANJE

Slovenci ipak na referendum o arbitražnom sporazumu

Foto: Reuters
Slovenci ipak na referendum o arbitražnom sporazumu
26.03.2010.
u 22:33
Nakon takve odluke slovenski će zastupnici na travanjskom zasjedanju odlučivati o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, a potom bi se referendum trebao održati tijekom lipnja ili srpnja.
Pogledaj originalni članak

LJUBLJANA - Slovenci će o konačnoj sudbini hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma o granici odlučivati na obvezujućem naknadnom zakonodavnom referendumu. Tako su  odlučili prvaci svih slovenskih parlamentarnih stranaka na savjetovanju s premijerom Borutom Pahorom.

Nakon takve odluke slovenski će zastupnici na travanjskom zasjedanju odlučivati o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, a potom bi se referendum trebao održati tijekom lipnja ili srpnja. Prvak najjače oporbene stranke Slovenske demokratske stranke Janez Janša kaže da je zakonodavni referendum samo dio rješenja.

Otvoreno je još uvijek ostalo pitanje potrebne većine parlamentarne većine jer oporbene stranke desnog centra traže da se sporazum ratificira dvotrećinskom, a stranke vladajuće koalicije običnom većinom. Pahor sada treba uvjeriti zastupnike svoje stranke koji su tražili održavanje prethodnog neobvezujućeg referenduma i na temelju njegovih rezultata bi započeo postupak ratifikacije u Državnom zboru.

Slovenski pravni stručnjaci upozoravaju da je referendumsko izjašanjavanje o tako osjetljivim vanjskopolitičkim pitanjima vrlo neobično i može imati nepredvidljive posljedice.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 161

RI
Ringo
01:17 27.03.2010.

EU nama ne treba. Slovenci, ometajte nam ulazak kako god znate.

OB
-obrisani-
14:06 27.03.2010.

bravo dobravilo

DO
dobravila
14:10 27.03.2010.

Bok Wolfie , prijatelju moj .