DORA MAAR

Slavni portret Pabla Picassa prodan za vrtoglavih 45 mil. dolara

Foto: Wikiart/Pablo Picasso
Slavni portret Pabla Picassa prodan za vrtoglavih 45 mil. dolara
16.05.2017.
u 10:54
Na slici koja je nastala 1939. "Femme Assise, Robe Bleu" Picasso je naslikao jednu od svojih najvećih muza i ljubavnicu Doru Maar
Pogledaj originalni članak

Jedan od najpoznatijih portreta slavnoga Pabla Picassa, "Žena koja sjedi u plavoj haljini", prodan je u ponedjeljak na dražbi u New Yorku za 45 milijuna dolara, izvijestila je njujorška aukcijska kuća Christie's. 

Na slici koja je nastala 1939. "Femme Assise, Robe Bleu" Picasso je naslikao jednu od svojih najvećih muza i ljubavnicu Doru Maar, a kupio ju je jedan američki kolekcionar. 

Portret je na dražbi organiziranoj prije šest godina dosegnuo cijenu od 26 milijuna dolara. 

Foto: Wikiart/Pablo Picasso
"Žena koja sjedi u plavoj haljini"
Žena koja sjedi u plavoj halijini

Slika je prvobitno bila u vlasništvu Picassova agenta Paula Rosenberga, no poznati portret su u Drugome svjetskom ratu u okupiranoj Francuskoj 1940. zaplijenili nacisti. Na putu iz Pariza prema Njemačkoj, vlak u kojemu je transportirana presreli su pripadnici francuskog pokreta otpora pa je ostala u matičnoj zemlji.

Dora Maar i Picasso bili su u turbulentnoj ljubavnoj vezi punih devet godina. Kad su započeli ljubavnu vezu slavni je umjetnik imao 58, a Dora Maar 31 godinu. 

Godine 2015. Picassove "Žene iz Alžira" prodane su na aukciji u Christie'su za čak 179 milijuna dolara, što je rekord za jednu sliku prodanu na dražbi.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.