AUSTRIJSKI PARLAMENT

Skupo raščišćavanje Hypo afere

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Skupo raščišćavanje Hypo afere
16.04.2015.
u 09:11
- Računamo ove godine s dodatnih dva milijuna eura troškova, napomenuo je Dossi, ustvrdivši da bi troškovi, u slučaju produženja istrage za tri mjeseca, koju oporba ima pravo zatražiti, mogli znatno porasti.
Pogledaj originalni članak

Dvanaest mjeseci traje ispitivanje svjedoka pred Istražnim povjerenstvom. To je ogroman, dodatni trošak, rekao je bečkom listu Heute direktor austrijskog Parlamenta Harald Dossi, koji je na uporno inzistiranje oporbe bio prisiljen osnovati svoje Istražno povjerenstvo za raščišćavanje afere Hypo Alpe Adria grupe. Istakao je kako je zbog više od pet tisuća prekovremenih sati morao uzeti dva nova stenografa, no da treba računati i s znatnim ulaganjima u elektronsku obradu podataka i prekovremeni rad djelatnika koji će to obavljati.

- Računamo ove godine s dodatnih dva milijuna eura troškova, napomenuo je Dossi, ustvrdivši da bi troškovi, u slučaju produženja istrage za tri mjeseca, koju oporba ima pravo zatražiti, mogli znatno porasti.

Austrijski mediji navode da će za parlamentarno Povjerenstvo istraživanje političke pozadine afere Hypo i kompliciranih malverzacija, poslovnih i privatnih interesa, loših kredita i sumnjivih investicija koje su austrijske porezne obveznike stajale više od 15 milijardi eura, biti ne samo težak, nego i skup posao. Dodaju kako Austrijanci očekuju konačno raščišćavanje afere koja već godinama potresa ovu alpsku zemlju i njeno susjedstvo, no da su skeptični nakon prva dva sastanka, od ukupno 58 predviđenih, zbog kompliciranog postupka i isključivanja javnosti u pojedinim dijelovima istrage.

Potvrda tome bila je i druga sjednica Istražnog povjerenstva austrijskog Parlamenta u utorak, koju su obilježili brojni protesti oporbenih parlamentaraca, nakon što su dobili hrpu papira i dokumenata od austrijske državne institucije za nadzor financijskog tržišta ( FMA) s djelomično pocrnjenim sadržajem, iz kojeg se nije moglo odgonetnuti o čemu je radi.

FMA se brani da su neki dokumenti klasificirani kao povjerljivi i ne tiču se Hypo banke.

Vezano uz „pocrnjavanje“ dijelova tekstova dokumenata oporbeni Team Stronach traži tumačenje austrijskog Ustavnog suda i tvrdi kako se tim postupkom želi „spriječiti parlamentarce da dobiju pregled“. 

>> Hrvatski obavještajac Joško D. za Kulterera špijunirao menadžere 

>> Koruška pored bankrotom zbog 'afere Hypo'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.