školska špijunaža

Škola unajmila tvrtku da prati učenike na društvenim mrežama!

Foto: Reuters/Pixsell
Škola unajmila tvrtku da prati učenike na društvenim mrežama!
28.08.2013.
u 09:31
Geo Listening tvrdi da je njihova uloga da pruže pravovremenu informaciju kako bi škola mogla djelovati, bilo da se radi o zlostavljanju, potencijalnom samoozljeđivanju, vandalizmu, zlouporabi droga ili "markiranju".
Pogledaj originalni članak

Školski okrug Glendale iz Južne Kalifornije unajmio je tvrtku Geo Listening da prati statuse djece na društvenim mrežama kao što je Facebook, Twitter ili Instagram, piše Cnet.

- Svrha je sigurnost učenika - kazao je upravitelj okruga Richard Sheehan i objasnio da sustav funkcionira na temelju ključnih riječi. Smatra kako bi ovaj sustav mogao pomoći djeci koja planiraju počiniti samoubojstvo. Geo Listening objašnjava kako se ovakvim nadzorom ne krši privatnost jer su svi statusi na društvenim mrežama javni.

Prate svaki status svih 13 tisuća učenika

Prati se svaki status svih 13 tisuća učenika, a kompanija tvrdi da su iz toga izuzete "privatne stranice, SMS-ovi, MMS-ovi, email, telefonski razgovori i govorne poruke". Geo Listening tvrdi da je njihova uloga da pruže pravovremenu informaciju kako bi škola mogla djelovati, bilo da se radi o zlostavljanju, potencijalnom samoozljeđivanju, vandalizmu, zlouporabi droga ili "markiranju".

No kompanija će na ovaj način zasigurno skupiti i veliku količinu informacija o osobama koje bi, barem teoretski, nekome mogle biti vrijedne u budućnosti. Svaki poslodavac bi pri zapošljavanju želio znati je li osoba koju je izabrao bila školski zlostavljač ili je često markirala. Tvrtka, kao i školski okrug, mogla bi mu prodati ili ustupiti te podatke koje odrasle osobe žele da se "izbrišu" iz njihova života i u starijoj dobi često nije bitno kakvi su bili kao djeca.

>>Facebook: Zatraženi su podaci o dvoje korisnika iz Hrvatske

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.