Kritike

Škibola i Lovrinović: Guverner Vujčić manipulira anketama o uvođenju eura

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Lovrinović i Škibola o manipulacijama HNB-a o euru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Lovrinović i Škibola o manipulacijama HNB-a o euru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Lovrinović i Škibola o manipulacijama HNB-a o euru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Lovrinović i Škibola o manipulacijama HNB-a o euru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Lovrinović i Škibola o manipulacijama HNB-a o euru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Lovrinović i Škibola o manipulacijama HNB-a o euru
03.05.2019.
u 14:25
Na Vujčićevim privatnim seminarima studentima i hrvatskoj javnosti prikazuje da, kada se uvede euro, neće doći ni do kakvog porasta cijena i da postoje samo prednosti, a nedostataka je malo – prigovorio je Škibol
Pogledaj originalni članak

Hrvatska narodna banka i guverner Boris Vujčić manipuliraju anketama o uvođenju eura u Hrvatskoj, poručio je danas nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola kritizirajući guvernera jer javnosti govori da samo o prednostima uvođenje eura, ali ne i o nedostatcima. Guverner ne bi trebao na neobjektivan i na uvelike pristran način propagirati samo jednu tezu, naglašava Škibola, dodavši kako bi kao čelnik institucije odgovorne za valute i monetarnu politiku trebao na objektivan način kazati koje se prednosti, a koji nedostaci uvođenja eura.

- U posljednje vrijeme Vujčić hodočasti po institucijama i fakultetima i više se bavi PR-om i marketingom nego što se bavi onime za što ga masno plaćaju hrvatski građani, a to je da bude guverner HNB-a i brine se za regulaciju financijskog tržišta. Na tim njegovim privatnim seminarima studentima i hrvatskoj javnosti prikazuje da, kada se uvede euro, neće doći ni do kakvog porasta cijena i da postoje samo prednosti, a nedostataka je malo – prigovorio je Škibola na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Ankete koje je napravila HNB su skandalozne jer uvelike manipuliraju javnim prostorom, prikazujući u plaćenoj anketi da uvođenje eura podržava 52 posto ispitanika, tvrdi Škibola.

- Srž ove manipulacije je u pitanju koji građani ne bi htjeli da se ikada uvede euro jer ako se tako postavi pitanje, naravno da je manji postotak onih koji ne bi htjeli da se ikada uvede euro. S druge strane, službene ankete Eurobarometra govore da je 56 posto građana protiv toga da se uvede euro, bilo u kratkom ili srednjem roku, manje je bitno. Međutim, protiv je odluke da se trenutačno krene u proces uvođenja eura, što obuhvaća ulazak u ERM II tečajni mehanizam. Takve manipulacije javnim novcem s anketama koje nisu vjerodostojne su sramotne za funkciju guvernera HNB-a i mi vidimo da on ovim činom ispunjava svoje dugovanje ovoj vlasti, kojoj je jedini interes ugurati Hrvatsku u eurozonu bez preispitivanja i prave cost-benefit ekonomske analize – objašnjava Škibola.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović dodaje kako u tim anketama nema objektivnosti i transparentnosti.

- Analiza HNB-a je jedina koju smo pronašli, a koja na temelju krive interpretacije, zaključuje da je većina Hrvata za uvođenje eura, što je neviđena manipulacije. Pozivam HNB da se prestane baviti manipulacijama i odgovori na pitanje zašto je napravila gubitak od 3,8 milijardi kuna, povećala vanjski dug Hrvatske za dvije milijarde eura i zašto ljude zapošljava netransparentno, bez javnog natječaja i pritom izigrava odluke Sabora koji bira viceguvernere, a Vujčić ih svojevoljno preusmjerava na nove pozicije – zaključio je Lovrinović.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
marijaqwer
16:29 03.05.2019.

Uvođenjem eura Hrvatska trajno gubi monetarnu suverenosto, i time mogućnost nadzora tečaja i inflacije . Obzirom da je gubitak suverenosti trajan to može dovesti do obezvrijeđivanja naših štednih depozita , mirovinske štednje kao i životnih osiguranja i slično.

GV
golub Vaso
20:40 03.05.2019.

našmrkani guverner nije nikada ni radio u interesu RH

HR
hrUsrcu
15:47 03.05.2019.

da uvodjenje € nece dovesti do poskupljenja je cista LAZ. imamo primjere njemacke, austrije, francuske pa i slovenije,itd. retoricno pitanje: ako je € tako "dobar" zasto ga nisu uvele bogate zemlje koje zemljopisno pripadaju europi? (nordijske zemlje, svicarska). osobno primam mirovinu u € pa bi mi moglo biti svejedno ali ako mislim na stotine tisuca "jadnika" koji primaju mirovinu ispod 1000 - 2500 kn (80 -250 €) sto ce biti sa njima kada 1 kruh budu morali placati 1,50 €. plus drugi troskovi?