SISAK

Bivši županičin savjetnik i čelnik Demokratske stranke umirovljenika osuđen zbog šumske kazne

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marina Lovrić Merzel
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Marina Lovrić Merzel
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Marina Lovrić Merzel
23.01.2020.
u 12:22
Konzultanske usluge Krešo krunić je davao županiji do 16. ožujka 2010. kada se zapošljava u toj istoj županiji na mjestu višeg stručnog referenta za unutarnju reviziju
Pogledaj originalni članak

Siščanin Krešo Krunić (65), bivši dopredsjednik Demokratske stranke umirovljenika, i jedan od famoznih savjetnika bivše županice Marine Lovrić Merzel osuđen je na sisačkom Općinskom sudu na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog krađe stabala, zajedno sa svojim 41-godišnjim sinom.

Krešo Krunić osuđen je na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, a sin na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, jer su tijekom 2010. godine posjekli 101 stablo hrasta, bukve i graba u šumi u vlasništvu dvoje stanovnika sela Papići, na sunjskom području. Time su im počinili štetu od gotovo 40.000 kuna, koje presudom moraju namiriti vlasnicima šume iz kojih su ukrali stabla.

No, zanimljivo je kako je krađa učinjena upravo u vrijeme kada Krešo Krunić, kao dopredsjendik stranke koja je u koaliciji sa SDP-ovom županicom, počinje profitirati od svoje političke karijere, i zbog čega će završiti u optužnici protiv bivše županice, kojoj je suđenje u tijeku na Županijskom sudu u Zagrebu.

Naime, nakon lokalnih izbora 2009. županica Marina Lovrić Merzel dio političara iz svoje široke koalicije počinje, putem ugovora o djelu, zapošljavati na proračunu Sisačko-moslavačke županije.

Među petoricom čelnika koalicijskih stranaka koji su tako dobili naknadu za svoju političku podršku, je i Krešo Krunić s kojim županica 15. rujna i 15. prosinca 2009. sklapa ugovore o djelu za pružanje konzultanskih usluga radi izrade dokumenata u području civilne zaštite, zaštite na radu i zaštite od požara.

USKOK u optužnici protiv moćne županice iziričito tvrdi kako je riječ o fiktivnim ugovorima jer su izrađeni dokumenti gotovo u ptopunosti prepisani s javnih izvora, a za te usluge je u šest mjeseci Kreši Kruniću isplaćeno 35.000 kuna neto, dok je bruto trošak županije iznosio 71.379 kuna.

Konzultanske usluge Krešo krunić je davao županiji do 16. ožujka 2010. kada se zapošljava u toj istoj županiji na mjestu višeg stručnog referenta za unutarnju reviziju. 

I to zapošljavanje se spominje u otpužnici jer tadašnji pročelnik za financije Franjo Glušac kazuje kako je zbog Kreše Krunića morao mijenjati pravilnike o koeficijentima kako bi za radno mjesto koje je bilo namijenjeno tadašnjem dopredsjedniku Demokratske stranke umriovljenika povećao koeficijent i plaću.

Krešo Krunić će radno mjesto u Županiji izgubiti nakon dolaska HDZ-a na vlast, 2015. kada ostaje neraspoređen u novoj sistematizaciji te dobija otkaz.

Prema optužnici USKOK-a protiv Marine Lovrić Merzel pet političkih čelnika i županijskih vijećnika imalo je u vrijeme bivše županice fiktivne ugovore o djelu sa županijom, a njih čak 22 bilo je imenovano fiktivnim savjetnicima u periodu od 2009. do 2013. tijekom čega su im isplaćene naknade veće od 3,6 milijuna kuna, a županija oštećena za više od šest milijuna kuna

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar southman
southman
12:26 23.01.2020.

Opet uvjetno !?