HAAG Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Ivan Bandić nastavio svjedočenje

SIS pokušavao utvrditi tko upravlja logorima u Hercegovini

18.03.2009.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Ivan Bandić nastavio je danas svjedočenje u Haagu kao svjedok obrane Brune Stojića.

Ivan Bandić je na pitanja odvjetnika i sudaca objašnjavao okolnosti nastanka i rada HVO-a. Uz ostalo, govorio je o okolnostima rada Sigurnosno-informativne službe.

Ponovio je tvrdnju prethodnog svjedoka Slobodana Božića o zahtjevu kolegija Odjela obrane za istragom o zatvorima u Gabeli i Dretelju.

Citiran je dokument u kojem tadašnji pomoćnik predstojnika Odjela obrane Ivo Lučić traži istragu u svezi osnivanja tih zatvora i uvjeta koji u njima vladaju. Lučić je zahtijevao da se ispita tko je te ljude zatvorio i zašto te da se žurno poduzmu mjere i ti zatvori raspuste.

Kolegij je to prihvatio i naložio temeljitu istragu.

Ivan Bandić je govorio i o zločinu u Stupnom Dolu te o ukupnim odnosima u Hrvatskom vijeću obranu i Odjelu obrane.

- Nekoliko puta sam posjetio mostarski helidrom i Grabovinu, ali nije mi poznato tko je bio nadležan za te logore od tadašnjih struktura. Sigurnosno-informativna služba je upravo to pokušavala utvrditi - rekao je Bandić danas.

A na pitanje je li SIS uzimao informacije od zatočenika, Bandić je odgovorio kako je i to bila jedna od zadaća Sigurnosno-informativne službe. Svjedok je također izjavio kako je bio upoznat s uhićenjima Muslimana na početku hrvatsko-bošnjačkog sukoba te kako je SIS pokušavao pratiti sva relevantna zbivanja o ovoj temi.

On je također naglasio kako su razlozi uhićenja bili različiti, od dobivanja informacija do uhićenja iz sigurnosnih razloga.

Dio svjedočenja je bio zatvoren za javnost.

Pogledajte na vecernji.hr