Ekskluzivno

Sinjski ponos u živoj slici: Pogledajte dokumentarac o Alki

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
alka
Foto: VL
DVD Alka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
alka
04.11.2015.
u 11:24
Večernji list i Hrvatska radiotelevizija vam s ponosom predstavljaju dokumentarno-igrani film Alka
Pogledaj originalni članak

Hrvatski narod junačke Cetinske krajine porazio je 1715. osmanlijsku vojsku, koja je u osvajačkom pohodu pokušala osvojiti sinjsku tvrđavu, važno uporište koje je osmanlijskom Carstvu osiguravalo nesmetan prolaz do Jadranskog mora.

Neposredno nakon čudesne pobjede nad višestruko nadmoćnijim neprijateljem, narod Cetinske krajine osnovao je vitešku igru Sinjsku alku. 

S vremenom Alka je postala vječna uspomena na junaštvo pradjedova, ali i kao poticaj naraštajima da čuvaju ratoborni duh branitelja protiv neprijatelja te natjecanja u plemenitosti, poštenju i radu.

Samo za čitatelje Premiuma objavljujemo dokumentarno-igrani film Alka.

U 70 minuta prikazana je osmanlijska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre Alke, kao i njezino lokalno, hrvatsko, europsko i svjetsko značenje.

Dokumentarac je nastao u kooprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Viteškog alkarskog društva u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti.

Pogledajte cijeli dokumentarac:

 

 

>>Što su nam o prošlosti zatajili sinjski alkari

>>Nestatutarna Alka održana je 1946. u Zagrebu – Titu u čast

>>Alka se slavodobitno vratila vjeri, rodnom kraju i Hrvatima

>>Kako se Alkari reagirali na atentat koji je izazvao I. svjetski rat

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.