Danas u Večernjem

Siniša Varga o svojoj reformi zdravstva koja bi trebala smanjiti pritisak na bolnice

Foto: VL
Siniša Varga o svojoj reformi zdravstva koja bi trebala smanjiti pritisak na bolnice
30.04.2015.
u 00:06
Ministar tvrdi: 
Ordinacijama obiteljske medicine loše se upravlja i moraju u koncesiju
Pogledaj originalni članak

Ordinacije obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i stomatologije prepuštaju se koncesionarima, a domovi zdravlja bi se, umjesto primarne zdravstvene zaštite, bazično bavili sekundarnom, odnosno postat će mjesta brze dijagnostike i brzog specijalističkog liječenja.

Reforma kroz dva ključna zdravstvena zakona, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kroz od tri do pet godina preorijentirat će specijalističku zdravstvenu zaštitu na lokalnoj razini i smanjiti pritisak na bolnice, objašnjava Siniša Varga.

Klima-uređaji i zarada

– Umjesto da se bave primarnom zdravstvenom zaštitom za koju su dokazali da ne znaju i ne rade je dobro, preorijentirat ćemo domove zdravlja da organiziraju specijalističku zdravstvenu skrb, samostalno ili u suradnji s bolnicom u županiji ili regiji. U DZ će se dobivati brza dijagnostika i brzo specijalističko liječenje, a to je proces koji traje od tri do pet godina – kaže Varga te ističe da nije problem u liječnicima zaposlenima u domovima zdravlja, već u ravnateljima.

– Za isti novac koncesionar bi osigurao punu zdravstvenu zaštitu pacijentima, potpunu opremljenost ordinacije, koja je i oličena, s klima-uređajima, i imao zaradu. Ordinacije su neopremljene i posluju s gubitkom. Neobjašnjiv je tok novca kad uđe u dom zdravlja, ali to je pitanje više za njihove vlasnike – kaže te naglašava:

– U velikom broju slučajeva nije na doktorima krivnja zbog prevelikog upućivanja u bolnice ili izdavanje lijekova. Nemaju na čemu raditi, je rim to nije omogućio njihov ravnatelj. Imamo primjer županijskog DZ-a u kojem 80% ambulanti nemaju vagu i visinomjer! Ne da nemaju EKG ili holter! I naravno da pacijente upućuju u bolnicu jer ih ne mogu liječiti – govori Varga.

>>Cijeli tekst čitajte u dvobroju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VL

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:07 30.04.2015.

Pa gdje su ipak pronalazili te ministre kao što je Varga...

Avatar Maslina
Maslina
09:26 30.04.2015.

Prvo izgradite i obnovite tvornice,zaposlite narod pa tek onda idite u reformu zdravstva..Ko će vam financirati sustav ako umirovljenici hrane djecu i unuke koji nemaju posao?..I ovaj biser Varga bi kopira američki zdravstveni sustav kojeg se Obama želi riješiti jer je kod njih previše bolesnih i visok mortalitet zato što nemaju svi novaca da si plate zdravstveno..Ovaj nas želi satrat svojim nebuloznim idejama..Njemu je rješenje vaga u ordinacijama..Da ja tebi Siniša nešto nacrtam..Naš Narod Nema Novaca Za Zdravu Prehranu pa su sretni ako se uspiju najesti kruha i tjestenine..Krumpir i kupus koji je nekad bija sirotinjska hrana danas je luksuz..Ti možeš pod ruku sa Sanjom koja kaže da režemo tanje fete kruva pa idite u svoj Wonderland.!

Avatar Maslina
Maslina
09:32 30.04.2015.

I ja još uvik čekam svoj pregled kod pulmologa za koji sam upisana u 5mj 2014.,zato ne trkeljaj da si smanjio liste čekanja.