NIJE U INTERESU

Sindikat zdravstva Hrvatske neće podržati štrajk u zdravstvu ako do njega dođe

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Sindikat zdravstva Hrvatske neće podržati štrajk u zdravstvu ako do njega dođe
28.08.2019.
u 08:13
Predsjednica sindikata navodi kako je drugi razlog zbog kojeg ne žele sudjelovati u štrajku jer ga organizira hrvatski strukovni sindikat na čelu s Anicom Prašnjak
Pogledaj originalni članak

Ako dođe do štrajka u zdravstvu, njega neće podržati Sindikat zdravstva Hrvatske. Predsjednica sindikata Radmila Čahut Jurišić smatra zahtjevi sindikata u zdravstvu za povećanje plaća od tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, neće povećati osnovnu plaću zaposlenih u zdravstvu, piše Novi list. 

- Protiv smo ovog štrajka iz dva razloga. Prvi je razlog što ovaj štrajk nije u interesu zaposlenih u sustavu zdravstva i isprovocirat će dodatni broj sudskih tužbi iz jednostavnog razloga jer se i dežurstva i prekovremeni sati obračunavaju na osnovnu plaću, a ne na dodatak na plaću. Zato mi smatramo da treba povećati osnovnu plaću zaposlenika koji čini koeficijent složenosti poslova puta osnovica plus 0,5 posto na godine staža.

Čahut Jurišić smatra kada se uveća taj koeficijent da se može očekivati da će se uvećati i osnovica jer je u najavi Vlade da će se ona povećati za dva posto

- Osim toga, valja podsjetiti da bismo sada trebali povećati koeficijent složenosti za najmanje deset posto da bi se vratili na razinu plaće u zdravstvu iz 2013. godine.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
KBC Rijeka

Predsjednica sindikata navodi kako je drugi razlog zbog kojeg ne žele sudjelovati u štrajku jer ga organizira hrvatski strukovni sindikat na čelu s Anicom Prašnjak koja je 2015. godine u kolovozu u dogovoru s tadašnjom vladom smanjila plaće zaposlenima u zdravstvu za deset posto također po osnovi dodataka na plaću.

- Dakle, 2013. zaposlenima u zdravstvu smanjeni su koeficijenti za tri posto, a 2015. godine brisan je dodatak od deset posto što znači da je plaća sveukupno pala za 13 posto. Najmanje koliko bismo morali povećati plaću je deset posto uz povećanje osnovice za dva posto i tada bismo samo napravili doseg plaće iz 2013. godine, ističe Čahut Jurišić.

Čahut Jurišić kaže kako plaća više medicinske sestre sa svim dodacima na plaću u ovom trenutku ne premašuje šest tisuća kuna zbog čega imperativ ove, ali i svake buduće, vlade mora biti povećanje plaća u zdravstvu, ali kroz povećanje koeficijenta složenosti posla, dakle kroz osnovnu plaću radnika.

Iako neće strajkati, Sindikat zdravstva Hrvatske, u kojem je više od trećine zaposlenih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, ne znači da ne inzistiraju na povećanju plaća u zdravstvu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BA
Barbasmora
08:35 28.08.2019.

Sindikat veli radi i cuti, nema drzava novca nit odnosa... siromasni smo balkanci. Nece vam pomoc strajk. Bit ce samo gore za sve ako to napravite! Sve bi drzave na zapadu rado imale takve sindikate!

Avatar Sandinista
Sandinista
08:27 28.08.2019.

Ova vlada će uložiti i u crnog vraga ako treba, ali u ljude koji rade i privređuju ne. Valjda u skladu s onom Milasovom "kila mozga, dvije marke", nisu bitni ni liječnici, ni medicinsko osoblje, ni učitelji, ni nastavnici, ni vozači a pogotovo ne radnici u privatnom sektoru. Glavno da ima para za borbene avione. Kada svi koji mogu zbrišu u inozemstvo ti avioni više neće imati koga braniti.

Avatar smartch
smartch
12:56 29.08.2019.

Kak god, sam nam vratite ono kaj ste uzeli. Ili postotak koji ste maknuli ili vratite koeficijent koji ste uzeli i nikad vratili.