Zašto Iranci neće odustati od obogaćivanja urana

Šijiti u Ahmadinejadu vide imama Mahdija

Foto: import
Šijiti u Ahmadinejadu vide imama Mahdija
04.05.2007.
u 12:41
Pogledaj originalni članak

Libanonski novinari i publicist Shadi Fakihu knjizi "Ahmedinejad i buduća svjetska revolucija", koja je objavljena potkraj prošle godine, pobudivši zanimanje brojnih muslimana na Bliskom istoku i šire, objašnjava zašto Iranci nikad neće odustati od obogaćivanja urana unatoč sankcijama UN-a i sve ozbiljnoj prijetnji vojnom intervencijom SAD-a.

Razlog su tomu, ističe autor, iranski vjerski vođe na čelu s duhovnim autoritetom Islamske revolucije ajatolahom Alijem Khamneijem, koji vjeruju da je obogaćivanje urana u vezi sa skorašnjim pojavljivanjem imama Mahdija Al-Muntazara, koji bi svijet trebao lišiti zla i tlačitelja. Čelnici Revolucionarne garde, prema autoru, trebali bi biti pripadnici Vojske imama Mahdija, a današnji iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad vođa Mahdijeve vojske, za koju mnogi Iranci vjeruju da će uskoro uništiti Izrael i osloboditi sveto mjesto Jeruzalem.

Shadi Fakih, koji je dugo živio u Iranu družeći se s iranskim vjerskim vođama i njihovim šijitskim sljedbenicima, u knjizi naglašava kako Iranci bez iznimke u današnjem predsjedniku Ahmadinejadu vide vojskovođu Vojske imama Mahdija. Opisuje ga kao skromna i tolerantna čovjeka čvrsta stava, kojega se CIA pokušala riješiti atentatima  Fakih je u svoju knjigu uvrstio podatke o CIA-inim atentatima na Ahmadinejada.

Smrt je, navodi Fakih, Ahmadinejad prvi put izbjegao 6. prosinca 2005., otkazavši u posljednji tren let transportnim vojnim zrakoplovom "herkules". Zrakoplov se srušio samo nekoliko minuta nakon polijetanja, a poginulo je 68 iranskih novinara te 30 pripadnika Revolucionarna garde. Drugi je put CIA u mjestu Ahwaz, koje je Ahmadinejad trebao posjetiti u siječnju 2006., postavila dvije bombe, no predsjednik je samo dva sata prije eksplozija otkazao dolazak.

Oba ta atentata, tvrdi Fakih, dokaz su da se popularnosti iranskog predsjednika boji i Europska unija i SAD, osobito njegovih prijetnji o uništenju izraelske države. Naime, prema autorovu obrazloženju, većina duhovnih vođa muslimanskih šijita i njihovih sljedbenika u svijetu  a u Iranu je šijita 95 posto  vjeruje da je već nastupilo vrijeme dolaska imama Mahdija. Jer, prema vjerovanju, prva bitka koju će islamska vojska na čelu s imamom Mahdijem voditi bit će upravo za oslobađanje Jeruzalema.

Mahdi je, naime, najavio ulazak stranih trupa (SAD-a i saveznika) u šijitska sveta mjesta u Iraku (Najaf, Karbala) te okupljanje svih Židova na jednom mjestu (država Izrael). Nadalje, autor piše da su oči svih šijita u svijetu već neko vrijeme uperene u Siriju, u kojoj bi se, prema vjerovanju, šest mjeseci prije dolaska imama Mahdija trebao dogoditi vojni udar. Potom bi zemljom zavladao proamerički i proizraelski režim, na čelu kojega bi bio čovjek nadimkom Al-Sufijani, a autor ga prepoznaje u Hamidu Kharzaiju, današnjem predsjedniku Afganistana. Al-Sufijani, kaže autor, trebao bi sa svojom vojskom krenuti na Irak, Jordan i Libanon kako bi istrijebio šijite u tim zemljama, a upravo bi se tada trebao pojaviti imam Mahdi jašući na konju s mačem u ruci.

Snaga će mu, kaže, biti u tijelu, glasu te Mojsijevu štapu i sanduku. Golim rukama Mahdi će čupati stabla s korijenjem, grlenim glasom pomicat će planine, Mojsijevim štapom stvarat će čuda, a sandukom snažnijim od svih atomskih i hidrogenskih bombi uništit će sve zlo na svijetu, potom poći u osvajanje Jeruzalema. Koliko je snažno vjerovanje muslimanskih šijita u povratak 12. imama Mahdija Al-Muntazara, dolazak kojega je na samrti najavio prorok Muhamed, autor vidi i u potpisivanju konvencije između predsjednika iranske vlade Berfiza Dawudija i predsjednika Ahmadinejada s imamom Mahdijem.

To je 13. studenoga 2005. objavljeno na službenoj vladinoj internetskoj stranici Inthikab. Kako ugovor mora sadržavati potpise obiju strana, objašnjava Fakih, ministar kulture Safarah Rendi bacio ga je u sveti bunar Jamrkan, u blizini grada Qom, u koji vjernici bacaju pisma za imama Mahdija.

Uspoređujući predsjednika Irana s imamom Mahdijem, autor se poziva na muslimanske vizionare iz doba križarskih ratova Amara ben Yasara i Muhameda ben Hanifu, koji su imama Mahdija opisali kao muškarca tamnije puti, vitka stasa, rijetke brade i vojničkog srca, rodom iz Teherana. A sve to, ističe autor, govori da je toliko priželjkivani imam Mahdi upravo  Ahmadinejad.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr