Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Šibenik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Šibenik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Šibenik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Šibenik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Šibenik

‘Šibenska pisma mila’ sve je turističkija

07. 09. 2018. u 12:00 0
Šibenik goste dočekuje i malim, baštinskim hotelima, a ambicija im je turizam visoke kvalitete

Šibenik, do prije nekoliko godina prikriveni dragulj hrvatskog turizma, svake godine sjaji sve jačim sjajem. Ima li bolje pozivnice turistima, a još ih je uvijek najviše iz zapadnih zemalja, od činjenice da je baš Šibenik središte županije u kojoj se nalaze biseri hrvatskog Jadrana - Kornati, ali i najposjećeniji nacionalni park Krka. No dolaskom u grad koji je nekad bio samo industrijsko središte stranci ga ne doživljavaju kao tranzitnu točku za nacionalne parkove, nego mjesto za dugotrajan i ugodan odmor iz kojeg pogled puca na možda i najljepši kanal, onaj svetog Ante s mističnom utvrdom sv.Nikole. A tek tvrđave koje su postale ljetne pozornice...

TURISTIČKI BREND Ljubavnu priču Klepetana i Malene donio je i BBC

Odlični Pelegrini

Po izboru stručnjaka i iskustvima gostiju Šibenik u mnogočemu prednjači ponudom u samom gradu, prije svega smještajem i luksuznim hotelima poput Solarisa u Mandalini. Tu je i jedan od najboljih restorana Pelegrini.... A što tek reći za katedralu sv. Jakova? Djelo proslavljenog Jurja Dalmatinca u cijelosti od kamena koje se gradilo više od stotinu godina raritet je u europskim razmjerima. Pred njome Europljani, Amerikanci, Azijati, Australci... ostaju bez daha od udivljenja. Šibenik donedavno nije imao prave gradske plaže, no sada je plaža Banj, gotovo u centru, nerijetko puna i danju i noću. Noć? Svaki turist zna da je Šibenik toliko lijep da ga se nisu mogli nasititi gledati danju i da je navodno upravo zbog toga prvi dobio električnu rasvjetu u Hrvatskoj.

Požeško-slavonska županija Brojne zanimljivosti Zlatne doline

Grad hrvatskog kralja Krešimira privlačan je naravno i domaćim gostima koji znaju da je to grad tri naša slavuja: Arsena Dedića, Vice Vukova i Mate Miše Kovača. “Šibenska pisma mila” i danas se može čuti šibenskim kaletama i još uvijek uspije nadglasati zvuk kovčega s kotačićima velikog broja turista. Šibenčani su sigurni da će tako biti i dalje i da će grad s pedesetak tisuća stanovnika moći podnijeti onoliko turista koliko je dovoljno da se sve ne pretvori u masovni turizam i da Šibenik ostane grad ugodnog življenja.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Šibenik

- Na području TZ-a grada Šibenika u prvih je osam mjeseci ove godine ostvareno 1,050.000 noćenja što je isti rezultat kao i lani, dok je dolazaka turista bilo 226.000 u odnosu na lanjskih 220.000, odnosno tri posto više. Uže područje grada Šibenika bez okolnih naselja bilježi čak 20% povećanja u noćenjima i dolascima - ističe prvi čovjek šibenskog turizma Dino Karađole koji očekuje i odličnu posezonu jer se u Šibeniku tijekom rujna održava još nekoliko velikih manifestacija te koncerata na tvrđavama.

ŽIVOT STABLA DUG 343 GODINE Najstariji hrast lužnjak postaje mamac za turiste

Obnova tvrđava

Najzaslužniji za dobru popunjenost u tom terminu je hotelski resort Solaris koji je odnedavno napravio rebranding na nivou grupacije te nastupa pod imenom Amadria Park. Lani je u njemu izgrađen velebni konvencijski centar s kapacitetom od 1500 mjesta i kao takav je najveći u državi. U predsezoni je organizirano nekoliko velikih kongresa svjetskih tvrtki i organizacija te se Amadria Park polako pozicionira na tome zahtjevnom tržišnom segmentu.

- Velika dobit za nas je što kongresni gosti koriste kulturno-povijesne resurse grada, ne zadovoljavaju se samo uslugama resorta, nego žele upoznati cijelu destinaciju i njezine prirodne i kulturne vrijednosti - politika je turističkih djelatnika grada Šibenika.

U gradu je sve više i manjih baštinskih hotela, obnavljaju se tvrđave, razvija se gastronomska ponuda uz vodstvo najboljeg restorana u državi te se i trgovačka i uslužna ponuda polako prilagođava kvalitetnijem gostu.

Stare legende spletene su oko prirodnih ljepota Duh nesretne djevojke Katarine i danas luta

- Velike inovativne investicije u narednim godinama poput eskalatora kroz bedeme i žičare koja će povezivati naše tvrđave još će pojačati našu atraktivnost. S dva UNESCO-ova zaštićena spomenika, sačuvanom jezgrom i tvrđavama, dva Nacionalna parka i kvalitetnim kulturnim manifestacijama Šibenik je jedinstven i želimo da postane visokokvalitetna destinacija - poručuje Karađole.

BOGATA POVIJEST

Šibenska katedrala sv. Jakova, izgrađena u cijelosti od kamena, posebna je po tome što su kamene ploče slagane bez korištenja vezivnog materijala. Jedinstvena je među renesansnim crkvama i po pročelju u obliku trolista, te 71 portretu na apsidama.     

Za Šibenik mnogi znaju i zbog Međunarodnog dječjeg festivala, prvi put održanog 1958. U tom se gradu općenito mogu pohvaliti dugom tradicijom u glazbenom i scenskom izrazu. Kazališnu zgradu, recimo, Šibenik je dobio još davne 1870.     

pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".