KRIZA Donesene su gradske antirecesijske mjere

Šibenik: Manje najamnine poslovnih prostora, doprinos i spomenička renta

05.03.2009.
u 16:09
Pogledaj originalni članak

ŠIBENIK – Svjetska gospodarska kriza, prema svim raspoloživim podacima sindikata, poslodavaca i predstavnika vlasti, još nije dotaknula Šibenik.

Još nema rezanja radnih mjesta i smanjivanja plaća, a i šibenski gradski proračun zasad se puni zadovoljavajućom dinamikom.

– Zasad se sve kreće u predviđenim okvirima, no nije isključeno da će biti promjena – kaže gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić.

Ona je od direktora gradskih poduzeća i onih u većinskom vlasništvu Grada zatražila maksimalnu uštedu na svim materijalnim troškovima, zabranila povećavanje plaća, svako novo zapošljavanje te nabavu opreme i vozila. U sklopu antirecesijskih mjera Šibenik osjetno smanjuje komunalni doprinos te će građani ubuduće za gradnju kuće od 600 prostornih ili 200 četvornih metara umjesto 63.000 kuna plaćati 36.000.

Smanjuje se spomenička renta s pet na tri kune mjesečno pa će se u prvoj zoni, koja obuhvaća 13.381 četvorni metar u središtu, poduzetnike rasteretiti za 321.144 kuna godišnje. Nadalje, svim zakupnicima gradskih poslovnih prostora i najmoprimcima gradskih stanova smanjuje se mjesečna zakupnina za deset posto.

U Savezu samostalnih sindikata kažu da zasad nema najava o otkazima, ali očekuju da će se gospodarska kriza vrlo skoro očitovati u manjem zapošljavanju sezonskih turističkih radnika. (H. P.)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr