priznanje

Shechtmanu Nobelova nagrada za kemiju zbog otkrića kvazikristala

Foto: AFP/Pixsell
daniel shechtman (1)
Foto: AFP/Pixsell
daniel shechtman (1)
Foto: AFP/Pixsell
daniel shechtman (1)
05.10.2011.
u 15:40
Njegovo otkriće temeljito je promijenilo shvaćanje kemičara o čvrstim tijelima – objasnio je Nobelov odbor za dodjelu nagrada.
Pogledaj originalni članak

Izraelcu Danielu Shechtmanu dodijeljena je ovogodišnja Nobelova nagrada za kemiju i to za njegovo otkriće kvazikristala.

– Njegovo otkriće temeljito je promijenilo shvaćanje kemičara o čvrstim tijelima. U kvazikristalima nalazimo fascinantne mozaike arapskog svijeta reproducirane na razini atoma; redovite uzorke koji se nikad ne ponavljaju – objasnio je Nobelov odbor za dodjelu nagrada dodavši:

– Međutim, konfiguracija koja se nalazi u kvazikristalima smatrala se nemogućom pa je Daniel Shechtman od 8. travnja 1982. godine morao voditi velike bitke kako bi dokazao da je otkrio kristal u kojem su atomi spojeni u uzorak koji se nije mogao ponoviti.

Shechtman je rođen 1941. u Tel Avivu, a predaje na izraelskom Institutu za tehnologiju u Haifi. Pripada mu i novčana nagrada od 1,100.000 eura.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AN
ankicascreiber
16:30 05.10.2011.

bravo vecernji. Lijepo je da ste pokrili vijesti o sve tri Nobelove nagrade. Bolje to nego Vlatka Pokos.

SA
Savjest
18:30 05.10.2011.

U prirodnim znanostima važnu ulogu imaju eksperimenti. Svaki događaj koji se opisanim eksperimentom može ponoviti time je dokazan, ako takvi događaji ranije nisu postojali. No pitam se kako ponoviti - da bi se dokazalo da je znansteveno utemeljen - neponovljiv događaj?

LI
liskovaca
08:35 06.10.2011.

eto, što sam pisao prije par dana, nobel je rezerviran samo za židove!