Tajni dokumenti CIA-e o raspadu Jugoslavije

SFRJ branili JNA, Marković i Partija

Foto: import
SFRJ branili JNA, Marković i Partija
12.01.2007.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Za razliku od deklasificiranih materijala CIA-e o "liku i djelu" Tomislava Merčepa, dokumenti iz burne 1991., s kojih je također skinut veo tajni znatno su kvalitetniji. Nije riječ tek o pukom prepisivanju iz medija, nego o analitičkom praćenju zbivanja koja su dovela do konačnog raspada SFRJ i rata. Analitičari CIA-e u ožujku 91. zaključuju kako Jugoslaveni doživljavaju "povratak u budućnost".

Demokratizacija, slobodni izbori, nacionalne stranke ubrzano vode separatizmu, raspadu i međuetničkom krvoproliću. Analitičari su zabrinuti, jer, kažu, neprijateljstva će dovesti do rata koji bi se mogao preliti preko granica Jugoslavije, a ugrožava interese EU i SAD-a. Hladno i konkretno raspad SFRJ ometa uspostavu posthladnoratovske europske strukture. Zaključuju kako ponovni izbor Slobodana Miloševića smanjuje mogućnost mirnog razdruživanja SFRJ. Kao branitelje Jugoslavije CIA označava JNA (čuvari Titova ideala i nadnacije), "ortodoksne komuniste" (političko pokriće za izvanredno stanje), premijera Antu Markovića (ima prigodu silom dovesti Sloveniju i Hrvatsku u red, no predstavlja se i mirotvorcem).

U CIA-i zaključuju kako Miloševićevi Srbi potiču secesiju Srba u Hrvatskoj, ozbiljnom drže izjavu Tuđmana kako će se suprotstaviti JNA ako stane na srpsku stranu. Predviđaju kaos! Posebice u BiH, koju nazivaju "poljem smrti", gdje su viđeni najbrutalniji izljevi neprijateljstava u 2. svjetskom ratu". Za "muslimanski faktor" (Muslimane i Albance) kažu da će predstavljati "noćnu moru za Srbe". Analitičari završavaju porukom kako je izgledno da Slovenija i "možda" Hrvatska krenu k EU, no izglednije je da će nasilje pratiti prvi raspad neke europske zemlje nakon 2. svjetskog rata.

Izvješće iz kolovoza 1991. još je dramatičnije. Kaže kako "snage koje podržavaju intervenciju JNA radi očuvanja federacije nikad nisu bile veće". Katalizator intervencije jest pobuna Srba u Hrvatskoj. CIA zaključuje kako intervencija može dovesti i do "brzog loma JNA po etničkoj pripadnosti", što vodi građanskom ratu. Za SAD, intervencija protiv sjevernih republika znači zaustavljanje američkih napora za širenje demokracije u SFRJ i stvaranje veće nestabilnosti na Balkanu. No, CIA još procjenjuje da bi intervencija JNA mogla biti "ograničena".

"Prema našem uvidu, brzo premještanje jedinica iz vojarni na strategijske lokacije vjerojatno će rezultirati brzom kapitulacijom dviju republika", zaključuju u CIA-i. No, kažu kako će Hrvati i Slovenci napustiti JNA, pridružiti se teritorijalcima. "Okupacija Hrvatske i Slovenije, izgledno je, vodila bi brzom širenju terorističke kampanje protiv saveznih ciljeva", zaključuju u CIA-i. Vojna bi intervencija, međutim, imala utjecaj na EU i interese SAD-a. "Neizbježne osude zbog povreda ljudskih prava natjerale bi članice EU da odgode sve planove za primanje Jugoslavije u EU, a omele bi i napore SFRJ kod MMF-a i Svjetske banke...

Možda bi Zapad bio natjeran i na uvođenje ekonomskih sankcija", piše u izvješću CIA-e. Posebno je zanimljivo poglavlje koje predstavlja JNA "jamcem jugoslavenskog jedinstva", kao i poglavlje koje prognozira da će se vodstvo BiH i Makedonije na kraju ipak podržati vojnu intervenciju protiv Slovenije i Hrvatske.

Ubrzo, potkraj rujna, u novom izvješću, CIA-i je ipak sve jasnije raspad Jugoslavije "nezaustavljiv je", a "centrifugalne snage nadvladat će napore premijera Ante Markovića i ostalih da zadrže federaciju na okupu". Analitičari navode razloge zbog kojih SFRJ neće opstati: demokratizacija je stvorila plodno tlo za etničke sukobe, prestanak sovjetske opasnosti, SFRJ nije uspjela provesti europsku razinu napretka, republičke su stranke većinom postale separatističke i nacionalističke...

Uglavnom, većina republika nalazi da su domaći interesi u sukobu s interesima federacije. "Vjerujemo da su dezintegracijske snage u Jugoslaviji nepovratne", kažu u CIA-i i procjenjuju da je veća mogućnost raspada zemlje uz "Bang". Završavaju tezom kako "vladajući komunisti u Bosni kažu da ona mora biti tretirana kao suverena država, kao prevencija krvoprolića... Čini se da je za to već prekasno", završava analiza CIA-e.


Demokracija i krvavi rasplet

Demokratizacija i pluralizam u Jugoslaviji ne vodi do smanjivanja političkih napetosti. Naprotiv, potiče nacionalne stranke na raspad federacije i nacionalnu mržnju. Srbi, Hrvati, Slovenci, Muslimani, Albanci, Makedonci... usredotočeni su na prošlost, na međusobna masovna ubojstva, izdaje, prisilna iseljavanja, “gubitak” teritorija... Najeksplozivnije neprijateljstvo ono je između Srba i Hrvata, zbog međusobnih zločina ustaša, Titovih partizana i srpskih kraljevskih četnika.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr