AFERA Slatina grca u teškoćama, a vlast se bavi smjenama

Šesti dan grad bruji samo o Šimunoviću

26.11.2008.
u 16:05
Pogledaj originalni članak

Slučaj uhićenja dogradonačelnika Branka Šimunovića, osumnjičenog da je, na teret Josipa P. (54) i Grada Slatine, počinio kaznena djela zloporabe službenog položaja i ovlasti i prijevare, već šesti dan je tema u gradu čije je poduzetništvo, u prvih šest mjeseci ove godine, zabilježilo najbrži “rast” gospodarskog potonuća u županiji. Od 2,1 milijardi ukupnog prihoda županijskog gospodarstva 55 posto ostvareno je u Virovitici, 15 posto u Orahovici, a tek 11 posto u Slatini!

Uglednici pod (za)štitom
Unatoč katastrofalnim gospodarskim problemima vlast se i na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća više bavila samohvalom i “slučajem Šimunović”. Iako slatinskom dogradonačelniku još nije dokazana krivnja za djela za koje se sumnjiči, njegovi stranački kolege iz HDSS-a najradije bi sve njegove dužnosti “zamrznuli”. Politički partner HDZ ide čak korak dalje. Od Šimunovića, kojemu su HDZ i HDSS povjerili dovršetak Tržno-opskrbnog centra, najveće gradske sramote u posljednjih desetak godina, vrijednog milijune kuna, a koji je Šimunović priveo kraju, gradonačelnik Ivan Roštaš (HDZ) traži ostavku na sve dužnosti u gradu.

No, lokalna se javnost pita što je s onima koji su svojom (ne)stručnošću i sumnjivim radnjama uništili slatinsko gospodarstvo i tisuće radnika ostavili bez posla? Za tih dvadesetak uglednika nema ni političkih sankcija, ni optužnica i još uvijek su pod (za)štitom svojih političkih stranaka. I ovaj slučaj pokazuje da oni, koji su zalutali u politiku i gospodarstvo, složno djeluju samo dok je na računima dovoljno novca. No, čim nekoga iz “ekipe” privede policija partneri elegantno peru ruke od svega. Zaboravljaju odgovoriti na pitanja - što su zajedno obećavali, što su dogovarali i potpisivali, na što su trošili novac poreznih obveznika?

Politika je žmirila
Zbog neučinkovite lokalne vlasti, koja je žmirila kada su u Slatini propadali milijuni kuna i tisuće radnih mjesta, da je više morala, netko bi se građanima trebao zahvaliti na povjerenju. Slatinjani poručuju da bi im se netko trebao ispričati što su njihova djeca, trbuhom za kruhom, potjerana iz rodnog grada, te što stariji nisu dočekali priliku da mirovinu zarade u gradu kojem su poklonili cijeli svoj život. Dijalog gradskog vijećnika Srećka Bosaka (SDP) i gradonačelnika Ivana Roštaša (HDZ) pokazao je da gradskom vlašću i dalje vlada (ne)znanje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr