Sjećanje u Novoj Drenčini

Selo kraj Petrinje uz Kupu spaljeno 6. listopada 1991.

Foto: Antun Petračić
Sjećanje na stradanje Nove Drenčine
Foto: Antun Petračić
Sjećanje na stradanje Nove Drenčine
Foto: Antun Petračić
Sjećanje na stradanje Nove Drenčine
Foto: Antun Petračić
Sjećanje na stradanje Nove Drenčine
Foto: Antun Petračić
Sjećanje na stradanje Nove Drenčine
06.10.2014.
u 23:43
Sjećanje na 6. listopad 1991. večeras je obilježeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik četvorici mještana i misom za njih i sve poginule i nestale hrvatske branitelje
Pogledaj originalni članak

Mještani Nove Drenčine, prigradskog sela Petrinje uz rijeku Kupu, trajno se sjećaju svoga stradanja u srbočetničkom napadu 6. listopada 1991.

– Nas 16 pričuvnih policajaca i pripadnika ZNG cijeli dan iz svih vrsta naoružanja i borbenih vozila napadalo je 300 vojnika i odmetnutih Srba. Posustali smo tek u ponoć i morali prijeći preko Kupe. Za naš otpor neprijatelj se osvetio paljenjem staja, rušenjem gospodarskih zgrada, pljačkanjem i miniranjem kuća. U obrani sela poginuli su Mirko Vidović, Nikola Mišević, Nikola Jelekovac i Martin Malnar- kaže sudionik herojske bitke, Novodrenčanin Mladen Škrinjar.

Sjećanje na 6. listopad 1991. večeras je obilježeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik četvorici mještana i misom za njih i sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Molitvu i misu vodili su Josip Karas, upravitelj novoosnovane gradske župe Preobraženja Gospodnjeg, u kojoj je i Nova Drenčina, i Vjekoslav Uvalić, trajni đakon petrinjske župe sv. Lovre. Sjećanju na stradanje na današnji dan prije 23 godina nazočila je i mještanka Sanja Lovrenović, predsjednica Gradskog vijeća Petrinje.

– U proteklu godinu dana obnovili smo rasvjetu u našem domu i uredili ostali prostor, a nakon poplava u veljači i rujnu, u kojima je stradalo deset obitelji, procjenjuje se šteta. S gradom dogovaramo uređenje kanala i nasipa Kupe za trajnu zaštitu od ove elementarne nepogode i izgradnju dječjeg igrališta pokraj doma- kaže predsjednik VMO Krunoslav Sukalić.

>> Obilježena 22. godišnjica pada Bosanskog Broda

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.