ISTRAŽILI SMO S kakvim se problemima suočavaju zagorski proizvođači kravljeg mlijeka

Seljaci danas ne mogu živjeti samo od poljoprivrede

23.12.2008.
u 15:44
Pogledaj originalni članak

S obzirom na opće gospodarsko stanje, kako bismo provjerili s kakvim se problemima suočavaju proizvođači mlijeka, posjetili smo obitelj Celjak u Ciglenici Zagorskoj.

Prvo gospodarstvo
Obitelj se petu godinu bavi proizvodnjom kravljeg mlijeka, a oduvijek se bavila poljoprivredom, no, kako kažu, seljaci danas ne mogu živjeti samo od poljoprivrede. – Bili smo prvo gospodarstvo u Zagorju koje se bavilo proizvodnjom bobičastog voća, ali privatizacijom Done prekinuta je suradnja i ugasila se proizvodnja.

Zatim smo uzgajali perad, no zbog ptičje gripe propalo je i to. Za proizvodnju mlijeka odlučili smo se zbog osiguranog plasmana. Cijena ne osigurava egzistenciju, ali svakog mjeseca imamo siguran prihod – rekao nam je Franjo Celjak koji za proizvodnju mlijeka uzgaja deset muznih krava i šest junica za rasplod.

Iako s isplatom novca od prodaje mlijeka nema problema, problemi se javljaju u vezi sa zemljištem za koje, jer nije u vlasništvu obitelji, nema poticaja.

Rascjepkane parcele
– Sve su parcele male i rascjepkane, pa gubim vrijeme i ne mogu osigurati efikasnu proizvodnju. Kako bi se gospodarstva okrupnjala, osnovat će se, barem po pričama, agencija za zemlju – dodao je Celjak.

Ujedno, ulaskom u Europsku uniju, ugasit će se mnoga gospodarstva. – S obzirom na stroge higijenske uvjete koje treba poštovati, u Zagorju će to moći samo deset posto gospodarstava, a ostala će se ugasiti.

Postoji mogućnost da uspijem zadovoljiti zahtjeve, ali onda će se promijeniti poticaji te ću ponovno gubiti. Od sadašnjih poticaja na mlijeko, grla i zemlju ostat će samo poticaj za zemlju koji je problematičan. Ujedno, na zemlju koju imam smijem imati samo devet grla, s čime ne mogu opstati – naveo je Celjak. Ulaskom u sustav PDV-a za obitelj Celjak nastali su novi problemi.

– Na mjesec dobivamo 14 tisuća kuna, što nije dovoljno za pokrivanje troškova i plaćanje kredita. Zatim, kao svaki zaposlenik izdvajam za osiguranja, a nemam pravo na bolovanje te se nakon prestanka obavljanja djelatnosti ne mogu prijaviti na burzu. Uz to, nisam ni mogao zaposliti suprugu te joj plaćati osiguranje, pa se pitam kako se tu seljaku pomaže – zaključio je Franjo Celjak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr