nasilni guru

Seksualni predator Svamiđi istukao sljedbenicu!

Foto: ''
Seksualni predator Svamiđi istukao sljedbenicu!
27.09.2011.
u 12:00
Na djevojku je nasrnuo ispod transparenta “Sretan dan časti i poštovanja prema ženama”.
Pogledaj originalni članak

“U sljedećem videu vidjet ćete pravu prirodu Paramhanse Swamija Maheshwaranande. Vidjet ćete kako svoje učenice priprema za snimanje grupne fotografije. Obratite pažnju na transparent u pozadini.” Riječi su to kojima počinje kratki filmić s YouTubea nazvan “Swami beating woman”, u prijevodu, Swami tuče ženu. Scene koje slijede upravo su šokantne.

Video pogledajte ovdje

Sunčan dan, pedesetak žena sjedi na livadi povijenih nogu, nasmijane su, spremne za zajedničko fotografiranje sa svojim duhovnim vođom kojeg nazivaju Svamiđi. Jedna od njih – krhka brineta od dvadesetak godina – koja je sekundu zakasnila, stala je u prvi red i počela odmatati svoju prostirku, ali nije dospjela jer je guru, zavidnom gipkošću za jednog 66-godišnjaka, snažnim “high-kickom” izbio prestrašenoj djevojci prostirku iz ruku. Kao da to nije bilo dovoljno, potom je poletio prema njoj, dobro je prodrmao za ramena pa dlanom – udario po glavi. Zbunjena, spustila je pogled i glavu na prsa, a ostatak mahom ženske publike je zamro. A u pozadini, transparent sljedećeg sadržaja: “Sretan dan časti, digniteta i poštovanja prema ženama”.

Mjesto radnje ove sumorne priče češki je grad Strilky, vrijeme radnje kasno ljeto 2009. godine. Akteri su polaznici seminara “Joga u svakodnevnom životu”, a u glavnoj ulozi SWami Maheshwarananda, tvorac sustava osobno, nesvjestan da njegovu divljanju svjedoči upaljena kamera.

Čest gost Hrvatske

I tako je ovaj šokantni filmić stigao na YouTube, a otamo na e-mail redakcije Večernjeg lista, nekoliko dana nakon objave teksta “Duhovni vođa Svamiđi prisiljavao me na oralni seks” u kojem su bivši sljedbenici osumnjičili ovog svjetski priznatog humanista, mirotvorca i čestog gosta Hrvatske (predsjednik Mesić odlikovao ga je odličjem reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske) za seksualno zlostavljanje svojih sljedbenica.

Svoju potresnu ispovijest na stranicama našeg lista ispričala je 40-godišnja Monika – koja zbog trauma iz 2004. danas posjećuje psihijatre – koja je među dvadesetak slučajeva djevojaka iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Češke koje su u Svamiđijevu indijskom hramu, umjesto duhovnosti i mira za kojim su čeznule, ondje pronašle poniženja i emocionalne ožiljke, pa su svoju šutnju prekinule najprije na internetu, potom i u tisku.

“Blagoslov za sretnicu”

Kratki film iz češkog Strilkyja u samo nekoliko dana otkako je 17. rujna postavljen na YouTubeu vidjelo je više od pet tisuća ljudi, a svoj komentar ostavilo ih je stotinjak.

“Apsolutno sam prestravljena. Unatoč nadama i željama što sam ih još uvijek, potpuno iracionalno, gajila da su optužbe protiv Svamiđija lažne, nakon što sam vidjela ovaj video više nemam sumnji: on je nasilni guru”, napisala je Elisabeth. Među komentatorima našla se i žena koja je nazočila Svamiđijevu gnjevu.

“Kada sam prošle godine posjetila Indiju, vidjela sam svojim očima kad je svami snažno udario jednu djevojku u glavu: glava joj je odletjela unatrag i bilo je jasno da ju je ozlijedio. Oči su joj bile pune suza. Za takvu kaznu u prisutnosti veće grupe ljudi nije bilo nikakva razloga. Na seminarima sam imala prilike čuti kako vrijeđa i ponižava ljude, kako viče kad je nečim nezadovoljan.”

Jedan od posjetitelja primijetio je da reakcija djevojke zapravo zorno prikazuje odnos između Svamiđija i sljedbenika. “Ona misli da je sve to savršeno u redu. Ni iz publike nitko nije reagirao. Svima njima to je bilo normalno, standardno ponašanje njihova Gospodara. Dugi niz godina i ja sam mislio da je to u normalno i da je djevojka, sretnica, zapravo primila blagoslov. Srećom, više tako ne mislim, a ovaj video je dobro upozorenje za javnost.”

Ima, dakako, i onih koji misle drukčije. Posjetitelj koji se potpisao kao Nikola Paun podsjeća da su Svamiđijevi seminari “prepuni sreće i božanske energije” i otkriva da ga je rođeni otac, u afektu, često znao udariti po glavi, no on danas ne misli da je to pogrešno.

No, kako je rekao Slobodan Milićević, donedavni predsjednik srpske udruge “Joga u svakodnevnom životu”, većina je izabrala vjerovati svom guruu, a ne suzama i poniženju žrtava.

Nova dimenzija nasilja

Nakon snimke iz Češke – koja pobija njihov argument da nasilništvo nisu vidjeli pa se, sukladno tome, nije ni dogodilo – možda iz te većine odstupi još pokoji pojedinac.

Sada kada je Svamiđijeva nasilnost dobila dimenziju više, postaje valjda razvidno da onome komu nije strano udariti ženu nije mrsko ni natjerati je na oralni seks. I obrnuto. Što je takvom čovjeku – koji je kadar silovati djevojku koja u njemu vidi oca – “zalijepiti” usput i pokoju šamarčinu? A sve to pod egidom časti, digniteta i poštovanja prema ženama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

BL
blah9
00:39 29.09.2011.

isusa ili barabu? poznato nam je koga smo izabrali...

PK
puši kurac
13:40 27.09.2011.

svami, svećenik, pop, muftija, rabin....sve je to isto smeće!!!

OB
-obrisani-
16:01 27.09.2011.

Dajte ga meni da u njemu ubijem vraga.Malo bih mu bradu uredio i to dlaku po dlaku