o perkoviću

Šeks: Ovime se želi izigrati europski uhidbeni nalog

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Šeks: Ovime se želi izigrati europski uhidbeni nalog
28.10.2013.
u 15:14
- Ja bih vrlo rado da kazneni stručnjaci o tome kažu, ali ono što je nedvojbeno po hrvatskom kaznenom zakonu za teška ubojstva zastara nastupa nakon 40 godina od počinjenog kaznenog djela – dodaje Mlakar
Pogledaj originalni članak

Pokretanje predistražnih radnji protiv Josipa Perkovića HDZ-ovci smatraju dokazom da je krajnji cilj ovogodišnjih pravnih vratolomija vladajućih, od "lex Perković" preko promjena Ustava do osnivanja istražnog povjerenstva, izigravanje pravnog poretka u pogledu europskog uhidbenog naloga, odnosno sprečavanje izručenja Perkovića Njemačkoj.

- Dakle, ta jedna trijada govori kako se želi izigrati europski uhidbeni nalog i hrvatski pravni poredak. I razvidno je da se sve to radi kada su započele ustavne promjene o nezastarijevanju ubojstava počinjenih i iz političkih motiva te u sklopu toga gdje se slavodobitno najavljuje da će se suđenje održati u Zagrebu. Vidjet ćemo kako će na to reagirati EK, Njemačka, kako će reagirati kako se rade već pripremne radnje da se izigra pravni poredak EU - izjavio je HDZ-ov Vladimir Šeks.

Smatra nedopustivim da informacije o pokretanju predistražnih radnji objavljuju mediji, iz usta branitelja osumnjičenog, već da bi to trebao učiniti DORH. Čudi se špekulacijama da se potezi DORH-a povezuju s otkrivanjem novih činjenica.

- Kakve nove činjenice? Pa presuda Zemaljskog suda u Münchenu, kojom je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva gospodina Đurekovića, egzistira već dvije godine. Povlačenje iskaza od strane Sindičića, kojim je teretio Josipa Perkovića, proteklo je već jako dugo vremena otkad je pred javnim bilježnikom u Njemačkoj povukao svoje terećenje. Dakle, nema nikakvih novih činjenica - naglašava Šeks, a s njime se slaže i stranački mu kolega Davorin Mlakar.

Mlakar: Cijeli ovaj slučaj predugo traje da bi ovo sve bilo slučajno 

Vlada želi ustvari izigrati svoju obvezu i želi na svaki način ne dozvoliti da gospodin Josip Perković svjedoči pred njemačkim sudom, komentirao je Mlakar.

- Neobično je da branitelj ima pripremljenu obranu i da ima sve informacije, da, po onome što su novine prenijele, se kreće u neke predistražne radnje i da se priprema sve de facto da bi se nastavio proces u Hrvatskoj. Cijeli ovaj slučaj predugo traje da bi ovo sve bilo slučajno – smatra Mlakar koji ne zna zbog čega je otvorena predistraga ni tko je to inicirao.

- Uvijek se neke predistražne radnje mogu obaviti, dakle ako postoje neke nove činjenice zbog određenog djela može se krenuti u predistražne radnje i u krajnjoj liniji u istragu zbog određenog djela – tvrdi Mlakar koji ne zna je li nastupila zastara u ovom slučaju ili ne.

- Ja bih vrlo rado da kazneni stručnjaci o tome kažu, ali ono što je nedvojbeno po hrvatskom kaznenom zakonu za teška ubojstva zastara nastupa nakon 40 godina od počinjenog kaznenog djela – dodaje Mlakar koji sumnja da se ovo pokretanje predistrage može povezati s u petak izglasanom odlukom o pokretanju izmjena Ustava kojim bi se ukinula zastara za teška ubojstva.

- Mislim da je to bila namjera neovisno o tome da li bi se ta odluka o promjenama Ustava dogodila u petak, tjedan dana prije ili tjedan dana kasnije i ostat ću kod te tvrdnje. Promjene Ustava nisu nužne da bi se postupilo po zahtjevu i izručilo čovjeka njemačkom sudu, pogotovo ako zastara nije nastupila, što mi u HDZ-u tvrdimo – zaključio je Mlakar te dodao da mu je ipak jako teško komentirati cijeli ovaj slučaj s obzirom da raspolaže samo s informacijama iz medija.

Grbin bez komentara

SDP-ov Peđa Grbin nije želio komentirati pokretanje predistražnih radnji protiv Josipa Perkovića jer da je to u nadležnosti DORH-a, koji je samostalan u svom radu.

- Mi doista činimo sve da za DORH stvorimo zakonodavni okvir u kojem će moći nesmetano raditi svoj posao, proganjati onih koji su činili kaznena djela na području Republike Hrvatske, protiv RH i protiv građana RH - rekao je Grbin.

>> 'Perkoviću bi bilo jeftinije suditi u Hrvatskoj'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.