PLINOVOD SPREMAN

Šef Unipera tvrdi: Sjeverni tok 2 mogao bi dobiti njemačku dozvolu sredinom godine

Foto: Maxim Blinov/NEWSCOM
Russian Deputy PM Novak and Uniper CEO Maubach meet in Moscow
Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK/Newscom/PIXSELL
04.01.2022.
u 11:36
Naftovod, koji je izgradio koncern na čelu s ruskim Gazpromom, dovršen je u rujnu prošle godine i čeka konačnu dozvolu njemačkog regulatora
Pogledaj originalni članak

Plinovod Sjeverni tok 2, koji transportira ruski plin u Njemačku, mogao bi dobiti njemačku dozvolu za rad sredinom godine, rekao je izvršni direktor njemačke kompanije-suvlasnika projekta Klaus-Dieter Maubach.

Naftovod, koji je izgradio koncern na čelu s ruskim Gazpromom, dovršen je u rujnu prošle godine i čeka konačnu dozvolu njemačkog regulatora.

Bundesnetzagentur je krajem prošle godine obustavio postupak izdavanja dozvole, zatraživši od operatera plinovoda da registrira ogranak u Njemačkoj koji bi trebao biti vlasnik dijela plinovoda na njemačkom teritoriju. Dodali su i da odluku o neće donijeti u prvoj polovini 2022.

To je dodatno pogoršalo ionako napete diplomatske odnose zbog prijetnje otvorenog sukoba Rusije i Ukrajine, potaknuvši nagađanja da bi se plinovod mogao iskoristiti kao poluga pritiska na Moskvu.

„Ne vidim traga političkom uplitanju, mrežna agencija razmatra predemte po planu. Dozvola bi mogla biti izdana sredinom 2022. Sjeverni tok 2 je važan”, rekao je čelnik njemačke energetske tvrtke.

Uniper spada među pet europskih energetskih kompanija koje su platile polovinu od 11 milijardi dolara troškova gradnje Sjevernog toka 2, zajedno s također njemačkom Wintershall Deaom, britanskim Shellom, austrijskim OMV-om i francuskim Engieom.

„Svaka mogućnost uvoza pomaže ublažiti situaciju na tržištu plina. Politički rizici, naravno, postoje - ako se sukob Rusije i Ukrajine zaoštri, cjevovod bi mogao postati meta američkih sankcija”, naglasio je šef Unipera.

>> VIDEO Veliki rast: U 2021. prodano više Tesla nego što je proizvedeno

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BA
BartolSinisa
11:11 05.01.2022.

Sjeverni tok 2 trenutno ne treba Gazpromu do 2025 godine. Tada istice ugovor o transportu Ruskog plina preko Ukraine i taj transportni pravac ce se zatvoriti. Tako da Njemacka ima vremena certicifirat plinovod. I odgoda izdavanja certifikata povecala je cjenu plina i donjela Gazpromu nekoliko milijardi dolara ekstra prihoda. Lako bi se moglo dogoditi da sam Gazprom produlji postupak certifikacije i time "podgrije" cjene plina.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
19:45 04.01.2022.

Ordnung muss sein. Ruski seljo s okruglom glavom to mora shvatiti. Nema ništa preko reda.

SI
sisavac
15:58 04.01.2022.

Kinez ugovara još jedan mega plinovod. Za europu je sve manje količina raspoloživo. Trebala bude sama plaćati projekte, financirati gradnju, davati dozvole i moliti neke igrače. Kako to zvuči, u doba kad eu propagira sunce u vjetar?! Eu će za 10 godina ostati bez ijednog čvrstog izvora energije, ovisiti će o oblaku i vjetru. Čuli ste za planove da se u atmosferu izbace ogromne količine sumpora i još neke kemije, da bilo više oblaka, da se smanji zagrijavanje... Više oblaka, a solarne elektrane? Manje sunca, manje vjetra. Imam dovoljno tehničkog predznanja i životnog iskustva da ovoj eu kamarili ne vjerujem. Pune se privat džepovi.