oboljela stoka

Sedamsto krava s leukozom u klaonicu, vlasnicima odšteta

Foto: Marko Mrkonjic/Pixsell
Sedamsto krava s leukozom u klaonicu, vlasnicima odšteta
Autori , ib/VLM
12.12.2011.
u 20:29
U Osječko-baranjskoj županiji, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 151 domaćinstvu oboljelo je 543, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 28 goveda, a na virovitičko-podravskom području oko 30
Pogledaj originalni članak

Zbog zaraze leukozom 700 grla stoke u Slavoniji i Podravini najkasnije za 30 dana završit će u klaonici, a staje će biti dezinficirane. U Osječko-baranjskoj županiji, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 151 domaćinstvu oboljelo je 543, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 28 goveda, a na virovitičko-podravskom području oko 30. Ta bolest za ljude nije opasna.

Stočari su oštećeni jer zaražena goveda imaju problema s reprodukcijom. Igor Pavković iz Hum Varoši pod Papukom tvrdi da su za kravu koju je prije dva mjeseca kupio od susjeda veterinari najprije ustanovili da je zdrava i izdali mu dokumente, a poslije su uzorci krvi pokazali da su dvije krave bolesne.

– Ako inkubacija traje 200 dana, onda je nemoguće da je bolesna ta krava koja je prije 60 dana bila zdrava. Neka opet uzmu uzorke krvi. Gubitak dvije krave i teleta stajao bi me više od 2500 eura – žali se Pavković. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da će svi vlasnici zaraženih krava biti obeštećeni prema tržišnim cijenama, a Damjan Bogdanović, glavni tajnik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže da je moguća i zamjena krava.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

AI
aids
21:14 12.12.2011.

moramo i mi pratiti europski trend s bolestima i pandemijama....to je sličan slučaj kao i s onim nesretnim labudima ,pa su potamanili kokoši ,guske i patke sve u krugu 10 km.....i sad više o ptičjoj gripi ni riječi više...

DU
Deleted user
21:16 12.12.2011.

Isto se dogodilo i sa svinjama prije par godina. U Europu treba ući gole gu***e, rastočiti seljaka na atome, ovo je neviđeni kriminal.

DA
danijeluskoci
09:58 13.12.2011.

a zašto ne bi ljudima jednostavno dali druge ,zdrave krave ?