situacija u visu

SDP zbog prijevare ide sam na HDZ

Foto: Željko Vojković
Sanja Sviličić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Portreti gradonačelnika i načelnika općina Splitsko-dalmatinske županije
10.05.2021.
u 08:41
Sanja Sviličić kandidatkinja je s kojom će se SDP na Visu u utrci za mjesto gradonačelnika suprotstaviti HDZ-ovu adutu Radici
Pogledaj originalni članak

I dok su oči javnosti za predstojeće lokalne izbore većinom uprte u velike gradove, zanimljive se izborne bitke odvijaju i u malim gradovima u kojima je dovoljno dobiti nekoliko stotina glasova da bi se postalo gradonačelnicom ili gradonačelnikom. Jedno je od takvih mjesta Vis koji još od 2009. vodi Ivo Radica (HDZ), a dosad ga nisu uspjeli pobijediti ni stranački ni nezavisni protukandidati. Štoviše, Radica je na prošlim izborima pobijedio već u prvom krugu s osvojenih 606 glasova, odnosno 51,7 posto. Specifičnost ovogodišnjih izbora u Visu jest da je nakon dugo vremena SDP samostalno dao svoju protukandidatkinju Radici.

Partneri prekršili sporazum

Njemu će se na ovim lokalnim izborima suprotstaviti Sanja Sviličić. Ona kaže da je SDP-u u Visu primarna želja transparentni grad kojim se suvremeno i pošteno upravlja i koji će očuvati vlastiti identitet. Na prošlim lokalnim izborima SDP je bio u koaliciji s HNS-om, HSS-om i Hrvatskim laburistima, no ta koalicija nije imala svog kandidata za gradonačelnika. Sviličić kaže da je SDP podržao kandidata za gradonačelnika nezavisne liste. A nakon tih izbora na Visu se dogodilo, prema onom što navodi Sviličić, slično kao na nacionalnoj razini.

– Unatoč sporazumu o izbornoj suradnji navedenih stranaka, neki koalicijski partneri nakon izbora nisu poštovali dogovor – kaže Sviličić. Naime, sugovornici s Visa koji nisu željeli biti imenovani tvrde da su neki iz oporbe bili u prešutnoj kolaciji s HDZom u Gradskom vijeću. Sviličić opovrgava tvrdnje o koaliciji s HDZ-om, ali priznaje da su se neki koalicijski partneri oglušili na sporazum i volju birača.

Puno ideja, spora realizacija

– Kršenje sporazuma SDP je javno osudio te je to bio razlog zbog kojeg smo na aktualnim lokalnim izborima odlučili izići samostalno – navodi Sviličić. Ona za Radicu kaže ima određene pozitivne poteze, poput pronatalitetne politike i želje za pokretanjem velikog broja projekata. No smatra kako se ti projekti realiziraju sporo i na nezadovoljavajući način.

Ističe da građani moraju imati veći utjecaj na djelovanje lokalne samouprave i da Gradsko vijeće mora djelovati s više pluralizma i demokratičnosti. Radica pak na pitanje očekuje li i na ovim izborima pobjedu u prvom krugu odgovara da će biti onako kako narod odluči. Njemu su ovo četvrti neposredni izbori za gradonačelnika Visa. Kao svoje uspjehe navodi pronatalitetnu politiku pa nabraja da se grade 22 stana POS-a, da se provodi natječaj za 15 stanova u bivšoj vojarni. Tu je, nastavlja, i poduzetnička zona, rad škole u jednoj smjeni, novi vrtić, natječaj za novu sportsku dvoranu... Ukupno se radi, ističe, o 46 projekata. Radici su neki spočitavali sukob interesa kad je Češka vila prodana investitoru za kojeg radi njegova supruga. No, on odgovara da ta nekretnina nije bila u vlasništvu Visa, nego države te da su prijave protiv njega odbačene. Za tvrdnje o prešutnoj koaliciji Radica navodi da je nakon prošlih izbora HDZ od 11 vijećnika imao njih pet.

VIDEO Plenkovićeva poruka za veliki koncert Vax Live

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
09:15 10.05.2021.

lokalna vlast pa tako i na visu ...mora biti lokalna i rjesavati lokalne probleme....a to je li netko iz hdz ili sdp je nebitno...moramo znati da politika na nacionalnoj razini je nesto sasvim drugo...odprilike tako je u svicarskoj....a u hrvatskoj je specifikum da nasa drzava i nema nacionalnu politiku...vise slicimo na republiku u jugi....drzavu imamo a naciju nemamo na zalost .pa ni takovu politiku.....

LO
loredan29
11:07 10.05.2021.

mala sredina, nema tu ideologije - samo interes. Lokalni serif stvorio mrezu utjecaja korupcijom i klijentelizmom… nema tu demokracije, da nekakvi izbori, ma daj, bit ce taj u sedlu jos duuuugo… svugdi ista prica