Kroz dvije godine

SDP u hitnu proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
SDP
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
SDP konvencija
06.12.2016.
u 15:50
Minimalna plaća prije svega alat je socijalne politike s ciljem umanjivanja siromaštva, odnosno da se radniku omogući dostojanstven rad, objašnjavaju u SDP-u
Pogledaj originalni članak

Klub zastupnika SDP-a danas je u saborsku proceduru po hitnom postupku poslao prijedlog Zakona o minimalnoj plaći temeljem kojeg bi minimalna plaća kroz sljedeće dvije godine dosegla 50 posto iznosa prosječne bruto plaće. U SDP-u očekuju potporu ostalih parlamentarnih stranaka i Vlade jer, tvrde, prijedlog osigurava da cijena rada bude jedinstvena, da nemamo dopinške cijene i nelojalnu konkurenciju.

Osim toga, rastom minimalne plaće rastao bi i raspoloživi dohodak, što znači da će rasti i potrošnja, a to, naglašavaju u SDP-u, može djelovati samo stimulativno za ekonomiju. Određivanje minimalne plaće, uvjereni su u SDP-u, išlo bi na ruku i poslodavcima, jer bi mogli planirati troškove rada u nadolazećoj godini. Konačno je, naglašavaju, došlo vrijeme da poslodavci shvate da je došlo vrijeme da dio svog profita prebace u radničke plaće.

Prosječna bruto plaća za prvih osam mjeseci ove godine iznosila 7.729 kuna, dok minimalna bruto plaća iznosi 3.120 kuna, što čini 40,3 posto prosječne bruto plaće. Zato SDP želi da minimalna plaća sa 40,3 posto prosječne bruto plaće u ovoj godini, naraste na 45 posto u 2017., a u 2018. na 50 posto.

Osim toga, i SDP-u su uvažili i primjedbe radnika koje su dobivali, a prema kojima je jasno da poslodavci u minimalnu plaću guraju i sve dodatke koje ne bi smjeli, pa tako kroz minimalnu plaću isplaćuju i dodatke za otežane uvjete rada, rad nedjeljom, po noći, blagdanima... Osim toga, u SDP-u su svjesni i kako radno intenzivne grane, poput tekstilne, drvne ili kožarske industrija, ne bi mogle podnijeti takvo povećanje minimalne plaće.

Zato predlažu i da se u tim industrijama kolektivnim ugovorom može ugovoriti nešto manja minimalna plaća, ali maksimalno do 10 posto manja. I dosad se kolektivnim ugovorom moglo ugovoriti da minimalna plaća bude pet posto manja, no dosad su, prema informacijama kojima SDP raspolaže, ugovorena samo dva takva kolektivna ugovora u graditeljstvu.

Minimalna plaća prije svega alat je socijalne politike s ciljem umanjivanja siromaštva, odnosno da se njenom razinom radniku omogući dostojanstven rad, objašnjavaju u SDP-u te zaključuju kako se svrha minimalne plaće ne ni smjela promatrati samo kroz prizmu ekonomskih posljedica. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TW
TWITOIST
16:20 06.12.2016.

Pripremaju polako izlazak radnika na ulicu,ovo im je samo alibi.Oni znaju da ce uvijek biti dala i krivog drveca

KI
kinez14
17:50 06.12.2016.

Jeftina demagogija. Da ste zeljeli podici minimalac mogli ste dok ste bili na vlasti. Ista ste bagra kao hdz.