ANALIZA STRUČNJAKA

SDP se mora promijeniti i otvoriti prema društvu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
SDP se mora promijeniti i otvoriti prema društvu
27.11.2016.
u 23:50
Stranka se mora otvoriti za nove ljude i nove ideje, kaže Andrija Henjak, docent na zagrebačkom fakultetu političkih znanosti
Pogledaj originalni članak

SDP se s novim predsjednikom, da bi ostao na političkoj sceni kao relevantna stranka koja može pobijediti na izborima, mora značajno promijeniti, zajednički je zaključak analitičara i političara s kojima smo razgovarali. A te promjene moraju biti i unutar stranke i u odnosima te stranke prema društvu. Prvo što SDP mora osvijestiti jest kome se obraća, tko su mu ciljani birači. Smatra to povjesničar Dragan Markovina, koji sredinom prosinca utemeljuje novu lijevu stanku. Dodaje kako se SDP u zadnjim kampanjama nije obraćao nikome, a ako nekome i jest, bili su to desni birači koji za njih nikada ne bi glasali.

Nemaju plan

– Idući bi im korak trebao biti da shvate da većima stanovnika Hrvatske živi u groznoj situaciji i da SDP nema plan kako da im se pomogne – kaže Markovina. Ističe i kako je društvo u Hrvatskoj pod ozbiljnim naletom militantne desnice, a SDP je izbjegao formulirati ozbiljnu politiku kako i to riješiti. Dodaje i kako u SDP-u moraju shvatiti da je društvo pluralno, samo po sebi, i zaboraviti na fraze poput zajedništva i jedinstva.

– Oni moraju zastupati svoje ideje, držati se svog svjetonazora. Moraju otvoriti konačno ozbiljnu raspravu o ulozi Katoličke crkve u Hrvatskoj. Politika im ne smije biti motivirana jedino dolaskom na vlast – drži Markovina. I za kraj, napominje, SDP mora biti ne samo saveznik nego i predvodnik svih građanskih prosvjeda koji štite gradske prostore, od Cvjetnog trga do parka na Savici, paze kakav će se GUP donijeti u Splitu... Član Predsjedništva SDP-a Davorko Vidović drži da je odmah potrebna dubinska analiza stanja svih gradskih, županijskih i općinskih organizacija stanke.

– Moramo vidjeti koliko imamo članova jer ih 36.000 nemamo. Moramo znati s kime uopće u tim organizacijama računamo kako bismo mogli dobiti i prve pretpostavke za lokalne izbore koji će biti prvi test – kaže Vidović, koji drži da već u siječnju stranka mora imati jasne kandidate za načelnike, gradonačelnike i župane. Vidović smatra da bi stranka, nakon unutarstranačkih izbora, trebala osnovati dvije radne skupine. Jednu za izradu novog statuta, a drugu za izradu programa. Ponovno osnivanje stranačkih savjeta također treba vratiti, drži Vidović, i u te savjete pozvati i uključiti i ljude koji nisu članovi stranke, intelektualce, eksperte za pojedina područja. Slično govori i Andrija Henjak, docent na zagrebačkome Fakultetu političkih znanosti, koji smatra da se SDP kao dosad prilično zatvorena stranka, treba puno više otvoriti prema društvu.

Javne politike

– SDP bi trebao razviti mehanizme preko kojih može ostvariti kontakt s ekspertnim zajednicama te interesnim grupama koje može zastupati. Važno je i da unutar sebe razvije kapacitete za razvoj novih ideja za javne politike i za političko natjecanje temeljeno na njima. A da bi to napravili moraju otvoriti stranku novim ljudima i ostvariti komunikaciju s ekspertnim zajednicama – kaže Henjak. To je, napominje, teško u kratkom vremenu ostvariti, a taj smjer može uzrokovati sukobe unutar organizacije jer će tražiti znatne promjene u pozicijama ljudi unutar stranke.

– Kontekst u kojem SDP djeluje, ako HDZ nastavi ovim smjerom, vjerojatno će, barem na srednji rok, smanjiti važnost ideoloških sukoba, što znači da SDP ne može automatski računati na glasove ljevice.

Stoga će morati kreirati nove poruke i realne javne politike kojima može mobilizirati birače koji nisu zadovoljni statusom quo, ali ne vide jasnu alternativu – objašnjava Henjak. Te bi se poruke mogle temeljiti na inkluzivnosti i jednakosti u pristupu javnim dobrima i ekonomskim prilikama te oporezivanju renti koje sada postoje u ekonomiji, kao i na poticanju ekonomije u kojoj se konkurentnost neće temeljiti na cijeni rada nego na dodanoj vrijednosti proizvoda i usluga. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

ZR
Ze Roberto u
23:12 27.11.2016.

Partija ....? To nam više ne treba!

DO
Donald
02:22 28.11.2016.

Predsjednik stranke, koji se kao mlad čovjek 2016 u svojem uvodnom govoru publici obraća sa "drugovi i drugarice", trebao bi pod hitno konzultirati psihijatra, jer je očito poremećen.

BU
bujad
06:22 28.11.2016.

E moji DRUGOVI Beogradski prdnuli ste vi u fenjer.