reakcija sdp-a

'Žensko tijelo ne smije biti poligon za iživljavanje dogmatika, šovinista i seksista'

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Karolina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Karolina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Karolina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a
02.03.2017.
u 11:55
Pravo žene na donošenje odluka o vlastitom tijelu ne smije biti predmetom referenduma, poručuje Karolina Leaković
Pogledaj originalni članak

Socijaldemokratski forum žena SDP-a pozdravio je danas objavljenu odluku Ustavnog suda o suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine, koji regulira pravo na pobačaj.

"Nakon 26 godina od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti, žene u Hrvatskoj izborile su veliku pobjedu. Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske povijesna je odluka – žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu - to je temeljno ljudsko pravo žene", stoji u priopćenju koje potpisuje Karolina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Dodaje se kako pobačaj u Hrvatskoj mora ostati legalan, dostupan i siguran, a ova odluka Ustavnog suda to i potvrđuje, te da "žensko tijelo nije i ne smije biti poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca".

"Zato ne smijemo dopustiti već najavljeno zaobilaženje odluke Ustavnog suda i pritisak kojemu dokazani protivnici ljudskih prava žena i prava manjinskih skupina u hrvatskom društvu već pokušavaju izložiti Hrvatski sabor. Pravo žene na donošenje odluka o vlastitom tijelu ne smije biti predmetom referenduma, kako to isti najavljuju. Tome ćemo se suprotstaviti svim sredstvima, institucionalno, kao i građanskim organiziranjem i protestima", zaključuje se.

>> Bernardić: Žene u Hrvatskoj su potlačene, kršenje ljudskih prava je zabrinjavajuće

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

VE
verica2
12:06 02.03.2017.

Gđa Leaković je smetnula s uma da nijedno ljudsko biće, pa ni začeto dijete, ne smije biti predmet iživljavanja.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
12:41 02.03.2017.

Pravo na život i kraj priče.

BI
bikica7
12:44 02.03.2017.

Drugarice Karolina,najvece ljudsko pravo je pravo na zivot ljudskog bica a ljudsko bice nastaje trenutkom zaceca.