ODBOR ZA USTAV

SDP i HDZ protiv Mosta, žestoke kritike na račun zakona ministrice uprave

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
odbor za ustav
03.05.2016.
u 17:08
SDP-ov Peđa Grbin je, između ostalog, primijetio da o zakonima nije provedena javna rasprava
Pogledaj originalni članak

Odbor za Ustav, nakon prilično žustre rasprave SDP-ovaca i HDZ-ovaca, predložio je Saboru da skine oznaku hitnosti s Vladinih prijedloga izmjena Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika te Zakona o državnim službenicima. Zakone koje u Sabor uputila ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica iz Mostove kvote, nisu blagonaklono gledali ni SDP ni HDZ, podsjetimo, partneri Mosta u Vladi, pa je na trenutke izgledalo kao da su u koaliciji protiv Mosta zajedno SDP i HDZ.

HDZ-ov Davorin Mlakar tako je počeo s kritikom Vladina obrazloženja izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika, potaknute odlukom Ustavnog suda te problematizirao tumačenje da se zakon donosi po hitnoj proceduri jer je riječ o "vrlo važnom pitanju".

– Onda bi se istom logikom u hitnoj proceduri donosili svi zakoni jer nema tog pitanja koje nije vrlo važno – primijetio je Mlakar.

Kritizirao je i drugi Zakon o službenicima, gdje je hitnost obrazložena žurnim povlačenjem novca iz EU fondova jer je Vlada predvidjela da se službenici na takva radna mjesta mogu zapošljavati bez javnog natječaja.

– Iz iskustva čisto sumnjam da se u mjesec dana može i aplicirati, a kamoli povući novac iz fondova. Fondovi su i prije bili argument zbog kojeg se moglo zapošljavati mimo redovnog puta, a kod onih vičnijih svi su službenici radili na tim poslovima – tvrdi Mlakar koji smatra da glavnina pravih problema nije ni dotaknuta ovim izmjenama zakona.

SDP-ov Peđa Grbin je pak, između ostalog, primijetio da o zakonima nije provedena javna rasprava.

– Mi riskiramo da nam zakoni zbog toga padaju na Ustavnom sudu. Most je u pregovorima tražio da se o svim zakonskim prijedlozima provodi javna rasprava od 30, umjesto propisanih 15 dana, a sada ministrica iz njihove kvote ne poštuje te zahtjeve – kritizirao je Grbin.

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović se pak osvrnula na odluku Ustavnog suda da ukine takozvano revolving door zapošljavanje koja je provodila prethodna Vlada, a prema kojem nije dopušteno da ministri za sobom dovode, i nakon mandata, odvode, svoje službenike u svojim kabinetima. Zato novi prijedlog, dodaje, smatra gorim od te prakse.

Tada smo barem rekli, zapošljavamo ljude bez natječaja na mandat i oni odlaze s nama. Sada će se fingirati javni natječaj, kandidati će se zapošljavati na temelju provedenih intervjua i rezultat svega će biti još veće nepovjerenje prema javnim natječajima nego sad – smatra Antičević Marinović koja misli da se sada kompromitiraju javni natječaji.

– Oni su smokvin list da se izabere koga god se želi i tako se razotkriva sva bijeda želje da se bilo kakve promjene naprave u državnoj i javnoj upravi – uvjerena je SDP-ovka.

Predsjednik Odbora i potpredsjednik Sabora, Mostov Robert Podolnjak je završno, i prilično ironično, zaključio kako mu je "drago da su njegove kolege iz SDP-a evoluirale i sada daleko kvalitetnije diskutiraju problematiku nego prije nekoliko godina".  

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 57

AB
abendblatt
17:39 03.05.2016.

Bravo gospodine Podolnjak, Pipl mast tras, je prospavala zadnjih cetiri godine u Saboru, i ta bi htjela biti Ustavni sudac, koje komedije i skandali.

4M
4mazge
17:18 03.05.2016.

Nikad neću zaboraviti one škare sa SDP-ovih plakata!

TO
tolitol
17:56 03.05.2016.

Kad treba štedjeti u javnoj upravi, tada više nema ideologije. SDP i HDZ bez ikakvih problema mogu surađivati. Tako su surađivali kad je trebalo torpedirati i prikupljanje popisa o referendumu o izmjeni izbornog sustava. Zato toliko i složna paljba po Mostu. Mostovcima ipak preporučam da guraju u ovoj vladi koliko god mogu. Koliko god je HDZ klijentelistička stranka, nove SDP-ove četiri godine na vlasti ova zemlja ne bi preživjela.